S i Arboga håller hoppet uppe

1:10 min

Koalitionen och samarbetet mellan de styrande partierna i Arboga rivs upp. Ett dygn efter beskedet att en ny majoritet ska styra Arboga uttalar sig nu Socialdemokraterna i kommunen.

Styrelsen för Socialdemokraterna i Arboga har sagt att de inte har förtroende för kommunalrådet Agneta Bode, och även majoriteten av medlemmarna hade samma åsikt på ett medlemsmöte i veckan.

Efter mötet kom beskedet att Socialdemokraternas tidigare samarbetspartier tänker bryta samarbetet. De vill samarbeta med alla partier utom Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Nu ser det ut som att Socialdemokraterna kommer att förlora makten i kommunen.

– Vi pratar med de andra partierna just nu, vi öppnar dörrar till samarbete. Det betyder att vi kommer se till att vi behåller majoriteten i Arboga, säger Lena Träff ny ordförande för Socialdemokraternas styrelse.

Så ni försöker också förhandla för att få stödpartierna att ändra sig och gå tillbaka till er?

– Det går ju till såhär när det sker saker inom politiken, att man förhandlar med de olika partierna.

Vad tror du om möjligheterna att lyckas?

– Det kan jag inte kommentera för vi har inte kommit så långt i processen. Det jag tycker är viktigast är att vi får ihop Socialdemokraterna till ett enigt parti och att vi blir eniga i vår ideologi.

På medlemsmötet tog nästan hälften av medlemmarna i Socialdemokraterna i Arboga ställning för Agneta Bode, medan andra halvan tog ställning för den tidigare styrelsen.

Hur ska ni försöka läka den sprickan?

– Vi ska utbilda oss. Vi ska sätta oss ner och reda ut saker vid det runda bordet, säger Lena Träff.