Rånoffret trodde att han skulle bli avrättad

1:39 min

Den äldre mannen som överfölls i sitt hem i december och misshandlades och rånades på flera vapen fruktade för sitt liv. Under fredagen fick han ge sin bild av rånet när rättegången mot de tre åtalade männen inleddes.

Mannen beskriver att han blev så chockad att han, när han blödande kunde ladda sin telefon efter att rånarna gett sig av, inte ens kom ihåg numret till polisen. Istället ringde han sin syster.

- Jag undrade hela tiden varför slår de inte ihjäl mig? sa mannen under rättegången.

Enligt hans målsägarbiträde Helen Ahlsten så fick mannen både fysiska skador, men också psykiska men av händelsen och har efteråt varit i behov av psykologhjälp.

Under rättegångens första dag spelade åklagaren Mats Wihlborg både upp avlyssnade telefonsamtal med de misstänka männen och läste upp sms-konversationer.

Den tekniska bevisningen består bland annat av blodspår från offret som hittats i en bil som tillhör en av de åtalade och ett fingeravtryck från an av de misstänkta männen som hittats på en dörr hemma hos den rånade och misshandlade mannen.

Den åtalade mannens försvarsadvokat sa idag att fingeravtrycket hamnade där när hans klient var hemma hos honom på eftermiddagen innan rånet. Han ställde då frågor om vapen och om hur han blev medlem i den skytteklubb den rånade mannen är engagerad i. Men enligt rånoffret så var den misstänkte mannen vid det tillfället aldrig inne i det rum där fingeravtrycket sedan hittades.

Rättegången om rånet i Othem fortsätter på måndag och då ska de åtalade männen höras.