Risk för trafikstörningar när Norra länken öppnas

1:20 min

Det kan bli riktigt stökigt i morgontrafiken på måndag. Då öppnar nämligen tunnlarna som ansluter Essingeleden med Norra länken.

Lars Lilja är projektchef på Trafikverket för arbetet med Norra länken.

– På måndag morgon, när trafiken är inlagd så kommer det att vara stökigt, och det är det ju alltid efter trafikomläggningar innan folk har lärt sig hur man ska åka och köra i tunnlarna.

Sedan i fredags kväll har det sista arbetet pågått för att färdigställa tunnlarna.

Under helgen har det därför varit trafikstörningar i Norrtullsområdet.

Och trafikproblemen beräknas alltså inte vara helt borta ens när omläggningen är färdig tidigt på måndag morgon.

Trafikanter som kommer tillbaka från påskledigheten beräknas bli lite tagna på sängen, och det kommer att ta ytterligare några veckor innan trafikanterna vant sig vid den nya skyltningen och körfälten, tror Lars Lilja, projektchef för Norra länken på Trafikverket.

Och nu inleds också ett nytt arbete, med att täppa till den öppning i Norra länken som funnits för trafikanter som har kört från Norrtull mot Lidingö och Värtahamnen. Ett körfält försvinner då i tunneln, fram tills arbetet med att täppa till öppningen är klart den första juni:

– Det kommer naturligtvis att bidra till att kapaciteten inte är lika bra som den kommer att vara senare när vi har fått igen hålet och öppnar det fjärde körfältet i tunneln.