Tomhet i Aneby efter tunga beskedet

1:24 min

Dagen efter det tunga beskedet från Hags AB, som lämnar Aneby, präglas kommunen av tomhet.

Många tar beskedet om att en av kommunens stora arbetsgivare flyttar hårt.

Det var ju i går som Hags, den stora tillverkaren av lekplatsutrustning, meddelade att de flyttar produktion och lager till Polen.

Över 200 anställda berörs, och även många andra i Aneby ser allvarligt på beskedet.

Jag tror det blir grymt, det blir svårt för ekonomin i kommunen.

Jag tycker det är fruktansvärt. De ska lägga ner Fläkt Woods till sommaren och nu drabbar det samhället ännu hårdare. 

Det är tråkigt för samhället. Det är många människor som är berörda av det.

Det handlar om den minsta av Jönköpings län tretton kommuner - Aneby med 6500 invånare. I slutet av förra året kom beskedet att Fläkt woods flyttar och i går att näst största företaget Hags lägger ner större delarna av verksamheten i Aneby och flyttar till Polen.

Platschefen Torbjörn Miller förklarade det med att marknaden är krympande, att det råder en prispress och att de är tvungna att agera för att bibehålla konkurrenskraften. Men att flytta är ändå lite mot trenden just nu. Per Hilletofth är professor i logistik vid Tekniska högskolan i Jönköping.

Vad vi ser nu är ett ifrågasättande om huruvida all produktion verkligen har bättre förutsättningar utomlands än här hemma, som de senaste decenniernas utflyttningstrend skulle kunna peka på. Här ser vi att det börjar bli en lite annan syn på det. Vi ser att en del av det som flyttats ut faktiskt kommer tillbaka, säger Per Hilletofth.