Motvillig Räisänen tagen av Gärdestad

18 min

Ikväll spelar Timo Räisänen i Karlskrona. Men det är inte hans egna hits som skall framföras utan Ted Gärdestads. Timos relation till Ted har dock inte alltid varit positiv.

Tyckte musiken var blaj
− Det är ett helt sjukt projekt det här. Det har verkligen tagit över mig. För tre år sedan tyckte jag att Ted Gärdestads musik var sommarblaj. Det var bara sol och månar och vatten och fiskar som inte gav mig så mycket.

När en god vän till Timo föreslog att de skulle sätt upp en konsert där Timo sjöng Teds låtar tillsammans med en blåsorkester tyckte Timo först att det var en dum idé.

− Det blev ju skitjobbigt. Jag bara stirrade på honom. Jag började lyssna igenom den här låtskatten och blev väldigt tagen, helt frälst. Under en månad var det som att komma till ett nytt exotiskt land, den glädjen kände jag.

När Timo började sätta sig in i Teds musik upptäckte han att det fanns en känslomässig bredd, att den kunde vara både naiv och larvig men också otroligt tung, sorglig och känslomässigt träffsäker.

Blev besatt
− Jag blev smått besatt av det ett tag. Det påverkade mig så att jag ganska tidigt kände ett slags brödraskap, jag kände mig nära Ted. Det var som ett slags finskt Tangosätt, samtidigt som man skojar och skrattar så knyter man en snara. Just den här berg- och dalbanan av känslor är rätt nära mig.

Timo kände att det var rätt att sjunga Teds låtar. Men alla som längtar efter att Timo Räisänen ska släppa ny egen musik behöver inte vänta särskilt länge. Målet är att, förutom skivan med tolkningar av Ted Gärdestad, också släppa en skiva i november december med eget material.

- Jag vill gå tillbaka till min indierötter och vill nog att det ska låta riktigt punkigt känner jag.