Lärare avstängd - utreds för rasistiska uttalanden

1:24 min

En lärare på Kärrtorps gymnasium har stängts av efter att ha fällt uttalanden som flera elever beskrivit som rasistiska. I förra veckan spreds en film på sociala medier där läraren pratar med en av eleverna.

Det var förra torsdagen som en filmsekvens med läraren spreds på nätet. Där fanns också en text som beskrev hur läraren även vid tidigare tillfällen sagt saker som eleverna reagerat på och som de beskriver som rasistiska.

P4 Stockholm har fått tag i flera filmsekvenser där elever spelat in läraren. Vid ett tillfälle pratar läraren om raser och säger bland annat n-ordet. Flera elever reagerar på det läraren säger och ber honom sluta säga vissa ord.

Skolan uppger i ett mejl till P4 Stockholm att skolan har nolltolerans mot rasism och att ärendet kommer att utredas. I fredags beslutade skolledningen att stänga av läraren från arbetet.

– Läraren kommer att vara avstängd under det att utredningen pågår. Han är avstängd i en vecka, säger Liz Berg, gymnasiechef med ansvar för Kärrtorps gymnasium.

Varför väljer ni att göra det?

– Vi väljer att sätta in en vikarie nu under tiden vi utreder. Detta för att helt enkelt inte försvåra utredningen. Läraren kommer naturligtvis också höras om det som hänt, men han kommer att vara borta under den kommande veckan, säger hon.

P4 Stockholm har sökt den utpekade läraren utan resultat.