Längdskidor

Erik Wickström krossade världsrekord i Vålådalen

5:17 min

Ett nytt världsrekord sattes i Vålådalen under fredagsmorgonen. Erik Wickström från Borås stakade 438 kilometer på 24 timmar.

33-åriga Erik Wickström från Borås har skrivit in sig i historieböckerna efter att ha slagit nytt världsrekord på längdskidor. Han har gjort det som många inte ens skulle drömma om att klara av. 

– Nu känns det faktiskt ganska så fruktansvärt. Det var bättre när jag åkte, då var det okej, lite ont här och var men det var hanterligt. När jag stannande och satte mig ner så började det göra ont överallt och jag är ganska så orörlig.

Utmaningen var att åka skidor non-stop under 24 timmar och åka längre än 433 km, som var det tidigare rekordet. Erik Wickström antog utmaningen tillsammans med en ryss och en finländare.

De åkte runt, runt på en 400 meter lång bana i Vålådalen. Den längsta pausen Erik tog varade bara i 1,5 minut. Han stoppade i sig mat längs vägen och drack ytterst lite vatten för att slippa pausa för att gå på toa.

Till sist var det bara Erik som var stark nog att orka staka sig fram på skidor under hela dygnets timmar. När klockan slog 07.00 på fredagsmorgonen var det klart att han krossat det gamla rekordet. Han hade åkt 438,575 km.

Klicka på ljudet och hör Erik berätta om den fruktansvärda värken i kroppen och hur han lyckades pressa sig själv att åka skidor i 24 timmar.