Gammal whisky lockar finsmakare

1:46 min

Det som sägs vara världens äldsta whisky öppnas i kväll på Malmömässan.

34 whiskyälskare har betalat 3.795 kronor för totalt sex centiliter whisky, varav en består av Mortlach 75 years. Och lika många kommer att göra samma sak i morgon kväll.

Stuart Urquardt är den skotske företagare, vars farfarsfar 1937 skapade den just den här drycken i ett whiskyfat.

- Det är den äldsta mogna whiskyn ("mature whisky"), säger han, men inte den dyraste. Däremot är det förmodligen den mest exklusiva.

Är den bäst också?

- Det är en smaksak.

Det är Thomas Kuutanen från företaget Symposion som köpt den här flaskan för 250.000 kronor, och som arrangerar helgens avsmakning med totalt sex olika whiskysorter.

Han har själv smakat Mortlach vid en ceremoni i London i fjol, där den första av de totalt hundra flaskorna öppnades.

- Whisky brukar vara som bäst efter 10-20 år, en på hundra kan bli 40 år, en på tusen kan bli femtio år, men högst en på 10.000 kommer någonsin att bli så här gammal.

- Tyvärr kommer nästan alla dom här flaskorna att hamna i bankvalv och bara tas ut när de byter ägare, säger han.

Det var därför han bestämde sig för att han skulle köpa en flaska, och arrangera det här jippot. Intresset har varit mycket stort, säger han, det var inte svårt att hitta nördar som gärna betalade 3.795 kronor för mycket litet whisky.

En av dem är Patrik Barkevall, en whiskynörd och samlare från Varberg.

Inför avsmakningen var han mycket förväntansfull, men också lite tankfull.

- Jag tror det blir fantastiskt, men det är svårt att säga. Min erfarenhet är att så gammal whisky, som legat i ekfat, tar mycket smak av eken. Man blir fundersam.

Patrik har familj, bland annat två nyfödda tvillingar, men har turligt nog inte behövt välja mellan familjen och whiskyn. Inte än i alla fall.

- Det är klart jag har fått lära mig att prioritera, men välja bort whiskyn, det kommer jag inte att göra.

Och hur denna unika whisky, som av allt att döma ytterst få kommer att få möjlighet att smaka. Här är Thomas Kuurtanens svar:

- Den var makalöst koncentrerad, väldigt elegant, fyllig, kryddigt söt samtidigt som den var maltig och hade en rökpuff mot slutet. En helt enastående whisky.