Modo Leksand 3-4 e.förl

Leksand tillbaka i SHL efter jätterysare

2:58 min

Leksand vann den sjunde och avgörande matchen i SHL-kvalet mot Modo med 4-3 efter förlängning och spelar i landets högsta ishockeyserie nästa säsong.

Återigen – helt osannolikt, Modo dominerar i förlängningen också. Man var extremt överlägsna under ordinarie tid, men detta är bragdartat gjort av Leksand.

– Vi kan fan bestiga berg med det här laget, det är helt sjukt. Det är en saga, en fantastisk saga med ett fantastiskt slut, säger Jon Knuts.

Leksand är i SHL. Brock Montpetit såg till att skjuta dit laget efter 5.52 i den fjärde perioden. I en match som redan finns inskriven tidigt i historieböckerna.

Vad ska man säga?

Det blev till slut en fullständigt galen match mellan Modo och Leksand i den sjunde och absolut sista ronden i slaget om en biljett till SHL nästa säsong.

Leksingarna vann till slut med 4-3. Det gick att ta på stämningen inför den sjunde ronden.

Ett kokande och fullsatt Fjällräven Center kunde se hur hemmalagets Emil Pettersson prickade stolpen redan efter 50 sekunders spel.

Där kunde Modo ha fått den start som laget önskade sig mot ett Leksand som varit spelmässigt svagare genom hela matchserien - men som krigat in i det sista i varje match.

När Jon Knuts sprätte in en retur från Modomålvakten Adam Reideborn var Modo i brygga. Stämningen i hemmaklacken sjönk till tystnad och inte mycket tydde på att Modo skulle klara av att förvalta hemmaplansfördelen.

Men så vände det – för hundrade gången i den redan klassiska matchserien.

Backen Nichlas Torp satte 1-1 för sitt Modo, och efter det var det i stort sett bara ett lag på banan.

I andra perioden spelade Leksand som om laget var fyra mot fem, trots att handlade om spel fem mot fem.

Det var ett under att Modo inte fick större utdelning än de 2-0 som perioden slutade med.

Ytterell kvitterade

I sista perioden var det förstås ett måste för Leksand att få målmässig kontakt med ett reduceringsmål.

Och det kom, efter 12.02, när Jon Knuts gjorde sitt andra mål för kvällen. Det gav leksingarna syre, men speciellt nära kvittering var de aldrig.

I slutet tog Leksand ut målvakten Henrik Haukeland – och vad händer.

Självklart kommer kvitteringen genom Alexander Ytterell, när bara 52 sekunder återstod av tredje perioden.

På det kontrade Modo genom att ge Bill Thomas ett friläge med Haukeland när det var 30 sekunder kvar. Thomas hade kunnat dribbla Modo till SHL, men han lade pucken - i stolpen.

Förlängningen blev försiktig, tills Montpetit bjöds på den stora chansen av Modobacken Otso Rantakari – och tog den.

– Tålamodet tillsammans med tur och ruggigt bra målvaktsspel gjorde att vi grejade det här, säger Leksands tränare Perra Johnsson.


MATCHFAKTA:

Modo-Leksand 3-4(e förl (1-1, 2-0, 0-2, 0-1))

Första perioden: 0-1 (13.02) Jon Knuts (Alexander Ytterell, Daniel Bertov) spel fem mot fyra, 1-1 (18.12) Nichlas Torp (Ilari Filppula).

Andra perioden: 2-1 (4.58) Victor Olofsson (Otso Rantakari, Ilari Filppula), 3-1 (18.00) Victor Olofsson (Ilari Filppula, Otso Rantakari).

Tredje perioden: 3-2 (12.02) Jon Knuts (Alexander Ytterell, Janos Hari), 3-3 (19.08) Alexander Ytterell (Viktor Amnér, Daniel Bertov).

Fjärde perioden: 3-4 (5.52) Brock Montpetit.

Skott: 50-18 (10-6, 19-4, 19-4, 2-4).

Utv, Modo: 3x2. Leksand: 6x2.

Domare: Tobias Björk, Boden, och Wolmer Edqvist, Grums.

Publik: 7 350.

Leksand till SHL med 4-3 i matcher