Asylsökande i lång kö för att lära sig svenska

4:17 min

Nyanlända får vända i dörren till de avgiftsfria språkkurserna som studieförbunden håller. Pengarna från regeringen har nämligen börjat tryta och köerna till kurserna blir allt längre.

Språkkurserna som de olika studieförbunden håller helt gratis i Blekinge är populära.

Eftersom Svenska för invandrare bara tar emot personer med uppehållstillstånd blir studieförbundens kurser vägen in till svenska språket i väntan på besked.

Flera tusen anmälda
Det går flera tusen nyanlända på de här kurserna i Blekinge. Och på senare tid vittnar flera av studieförbunden att de börjar få svårt att ta emot eleverna och att de nyanlända nu får ställa sig i kö.

Regeringen har satsat 75 miljoner kronor i hela landet på just den här typen av språkundervisning.

Pengarna börjar redan ta slut
Men i alla fall i Blekinge börjar pengarna ta slut bara tre månader in på det nya året.

– Vi har 800 stycken som läser svenska hos oss i hela länet. I Ronneby har vi lång kö och ibland kan man få vänta en månad på en plats, säger Diyar Omer, lärare på ABF.

Kinana Abdullah från Syrien har turen att få börja läsa svenska den här dagen då en ny kurs drar igång i Ronneby.

– Det är min första dag och jag är glad. Jag vill lära mig svenska för mina barn skulle och för att jag ska kunna få kontakt med svenskar, säger Kinana Abdullah. 

Hade fått plugga på egen hand
Sarah Enayeh pluggar svenska för att sen kunna fortsätta läsa näringslära på universitetet. Precis som hon gjorde i Syrien. 

– Om kursen skulle avslutas så skulle jag helt enkelt få fortsätta att plugga själv. Jag hade inte bara kunna sitta hemma, jag är alldeles för ung, säger Sarah Enayeh.

Vill ge många lite 
ABF har räknat med att utbilda 2500 elever i år. Men om antalet elever fortsätter i den här takten så blir det långt fler än så och det märks redan på väntetiden.

– Men det är inte frågan om väntetider på flera månader. Vi prioriterar att ge många lite svenska, bland annat av rättviseskäl. Men vi skulle vilja ge mer och vi tror att det är på gång från regeringen nästa halvår, säger Mats Nilsson.