Nya sexanklagelser mot FN-soldater

1:32 min

FN-soldater misstänks nu för ännu fler fall av sexuella övergrepp i Centralafrikanska republiken. Det är nya avslöjanden som kastar en mörk skugga över världsorganisationen.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon sägs ha blivit djupt chockerad av de senaste avslöjandena. Det rör sig bland annat om ett fall där tre flickor under 18 år tvingades klä av sig och sedan bands för att slutligen tvingas ha sex med en hund. Flickorna fick sedan 5 000 CFA francs, cirka 70 kronor, vardera.

Det ska enligt organisationen Aids-Free World ha skett i en fransk militärbas 2014. Det är dock ännu obekräftade uppgifter. Fransk militär inom operation Sangaris misstänks ligga bakom övergreppen såväl som FN-soldater från Burundi och Gabon som ingår i Minusca som FN-missionen i landet heter.

Sexövergrepp av FN-soldater i just Centralafrikanska republiken håller på att bli en rejäl huvudvärk och politiskt påfrestande för FN. Minst 108 fall har rapporterats sedan 2013, i de flesta fall handlar det om offer yngre än arton år.

FN:s generalsekreterare sparkade dåvarande chefen för Minusca i augusti och ett antal FN-soldater har skickats hem efter rapporter om övergrepp, men inget verkar hjälpa. FN rapporterar att antalet fall snarare verkar ha ökat under förra året, totalt 69 fall.

Hervé Ladsous, FN:s chef för fredsstyrkorna som är på besök i Centralafrikanska republikens huvudstad Bangui säger att det nu kan bli aktuellt med DNA-tester av FN-soldater innan utplacering på missioner och att organisationen planerar att upprätta krigsdomstolar enbart för FN-soldater.