Modo-Leksand 3-4 e. förl.

"Perra" lotsade Leksand till SHL

4:56 min

Leksand är tillbaka i SHL efter en heroisk insats i den sjunde och direkt avgörande match i Örnsköldsvik mot Modo efter att Brock Montpetit avgjort 5.52 in i fjärde perioden

Perra Johnsson som kom till Leksand när laget låg jumbo i allsvenskan i slutet av november har gjort en makalös resa. Leksand har varit uträknade i allsvenskan, de var uträknade i playoff där de tog sig vidare efter att avgjort i den sista omgången mot Mora.

De var uträknade tidigt mot Tingsryd men vann även där och så direktkvalet där Modo hade 2-0 i matcher, Leksand kom tillbaka, Modo hade 3-2 i matcher men Leksand kom åter ytterligare en gång och vann match sex hemma och så den sjunde matchen där Modo var överlägsna i skottstatistiken, 50-18 till slut, hade 3-1 i matchen men tappade till 3-3 med 42 sekunder kvar av tredje perioden och det blev förlängning där slarv i egen zon bjöd Leksand på segermålet och en plats i SHL nästa säsong.

Flera av Leksands spelare vittnar om att Perras enkelhet och finurlighet fått dem att tro både på laget och sig själv. Och som Jonas frögren enkelt förklarade. Efter en förlust var budskapet enkelt. "Åk hem å tvätt hôvve å komm tebaks i môra så ladder vi ôm". Och laddat om de har de gjort massor av gånger den här säsongen. Men resan i direktkvalet liknar mer en science fictionfilm. Att nu Leksand har fler liv än katten råder det inget tvivel om.

"Sheriffen" och lagkaptenen i Leksand, Jonas Frögren fick samtidigt sin dröm uppfylld i sin sista match i karriären, att föra Leksand åter till SHL. Mer värt än de fyra SM-guld han tagit enligt honom själv.

Nu har de typ 45 miljoner kronor extra i klubbkassan som TV-avtalen och en del annat ger varje lag i SHL. Ett överskott från den här säsongen dessutom på några miljoner till tack vare många matcher på slutet och ett sju helsikes jobb framför sig med att få ihop en spelartrupp som håller SHL-mått.

För i ärlighetens namn tror jag inte de är eller var förberedda på detta. Vision 2019 heter just visionen Leksand jobbar efter. Det var då de skulle vara tillbaka, samma år som klubben fyller 100 år. Nu är dom där, två år för tidigt, Siljansbygden jublar samtidigt som Ångermanland har sorg. Modo får en skrynklig väg tillbaka till SHL som lär ta många år. Frågan är om och i så fall när de orkar ta sig tillbaka igen till SHL.

MATCHFAKTA:

Modo-Leksand 3-4(e förl (1-1, 2-0, 0-2, 0-1))

Första perioden: 0-1 (13.02) Jon Knuts (Alexander Ytterell, Daniel Bertov) spel fem mot fyra, 1-1 (18.12) Nichlas Torp (Ilari Filppula).

Andra perioden: 2-1 (4.58) Victor Olofsson (Otso Rantakari, Ilari Filppula), 3-1 (18.00) Victor Olofsson (Ilari Filppula, Otso Rantakari).

Tredje perioden: 3-2 (12.02) Jon Knuts (Alexander Ytterell, Janos Hari), 3-3 (19.08) Alexander Ytterell (Viktor Amnér, Daniel Bertov).

Fjärde perioden: 3-4 (5.52) Brock Montpetit.

Skott: 50-18 (10-6, 19-4, 19-4, 2-4).

Utv, Modo: 3x2. Leksand: 6x2.

Domare: Tobias Björk, Boden, och Wolmer Edqvist, Grums.

Publik: 7 350.

Leksand till SHL med 4-3 i matcher