Motståndet mot Trump växer inför primärvalet i Wisconsin

2:25 min

Fastighetsmogulen Donald Trump seglar just nu i stark motvind i den republikanska primärvalskampanjen i USA. Partietablissemangets motoffensiv har börjat ge utdelning efter att Trump gjort en rad klavertramp.

I delstaten Wisconsin där det är ett avgörande primärval på tisdag ligger han nu klart efter sin medtävlare, senator Ted Cruz, även om han fortfarande leder totalt.

– Det är fruktansvärt, Trump uttrycker sig på ett vidrigt sätt om kvinnor, säger Joan Petrowski som röstat på republikanerna i hela sitt liv utom en gång.

Men Trump kommer hon aldrig att rösta på och det handlar om mer än hans kvinnosyn.

– Jag litar inte på Trump. Han har haft liberala uppfattningar tidigare och jag tror inte att han är en äkta konservativ.

Petrowski säger att hon i stället kommer att rösta på Texassenatorn Ted Cruz i primärvalet på tisdag i Wisconsin. Petrowski som beskriver sig som pånyttfödd kristen anser att Cruz just är en riktigt äkta värdekonservativ som står upp för religionens roll i samhället och som är emot president Obamas sjukförsäkringsreform, Obamacare.

Just så verkar allt fler republikaner i delstaten tänka. Enligt den senaste opinionsundersökningen ligger Cruz nu tio procentenheter före Trump. Om Cruz vinner och får vind i seglen för fortsättningen blir det svårt för Trump att bli republikanernas presidentkandidat.

Kritiken mot Trump har växt efter att han bara de senaste dagarna gjort en rad uppseendeväckande uttalanden, allt från att det är okej om Sydkorea och Japan skaffar sig kärnvapen och att Nato är överspelat till att kvinnor som gjort en illegal abort bör bestraffas och att han kritiserat utseendet hos Cruz hustru Heidi.

I Wisconsin har Trump också mötts av en stark motoffensiv från det republikanska ledarskapet med den starka guvernören Scott Walker i spetsen. Om ingen av kandidaterna får egen majoritet inför konventet i sommar spekuleras det i att kanske just Walker istället kan komma att nomineras som presidentkandidat.