Stölder av krockkuddar allt vanligare

1:17 min

Antalet stölder av krockkuddar från personbilar har mer än fördubblats.

Under årets första två månader anmäldes nästan 650 stölder.

Under samma period förra året anmäldes 318 fall. Mest drabbas bilägare i storstadsområdena och stöldgodset hamnar enligt polisen oftast utomlands.

Håkan Carlsson vid polisen region väst är chef för polisens nationella transportsäkerhetsgrupp.

- Det här är mekaniker. De vet precis hur man plockar ur kuddarna. Oftast krossar man en ruta, och sedan plockar man ur airbagen eller tar loss ratten. Sedan är det ju så att de behöver inte vara så rädda om resten av inredningen, utan huvudsaken är att de grejer de får med sig är hela.

Har ni sett någon förklaring till varför stölderna har ökat så mycket?

- Ja, det finns ett behov av den här typen av delar. Dyra delar. Och då finns det någon som tillfredsställer det behovet. Och det handlar om att tjäna pengar. Och det är oerhört kostsamt för försäkringsbolagen.

Det är främst i de baltiska länderna, men också sydöstra Europa som marknaden för stulna bildelar finns säger Håkan Carlsson. För att skydda sig mot stölder kan man som bilägare, kan dna-märka bildelarna.

- Det finns olika varianter. Det finns syntetiskt dna som man stryker på. Sedan finns det även punkter som man kan spraya på med märkning. Det kallas för mikropunkter, och det är ingen riktig dna-märkning. Men det är ett antal punkter som innehåller en kod som kan tala om vem den tillhör. Syntetiskt dna är som ett nagellack ungefär.