Danmark

Danmark stoppar adoptioner från Etiopien

1:34 min

Danmark har nu definitivt stoppat alla adoptioner från Etiopien, som för ett par år sedan var ett av de länder som landet tog emot flest barn från. Anledningen är att det för några år sedan avslöjades att flera av adoptionerna inte gått rätt till.

Under 2012 och 2013 kom en rad avslöjanden i danska medier om barn som adopterats från Etiopien utan att föräldrarna varit med på villkoren. Det var historier där ekonomiska intressen visade sig styra adoptionerna.

En av dem som varit med och avslöjat ett av fallen är journalisten Dorrit Saietz som jobbar på tidningen Politiken och som också har skrivit en bok om den danska adoptionsdebatten.

– Man kan tolka beslutet om att stoppa de etiopiska adoptionerna som ett resultat av flera avslöjanden. Men det har tagit nästa år av utredningar, för att nå fram till det beslutet. Det betyder att många danska par förgäves har stått på väntelista och nu måste börja om från början, säger hon.

Men att Danmark nu slutar att adoptera barn från Etiopien, kan också ses i ljuset av en internationell tendens, där fler och fler länder helt slutar att adoptera bort barn. I dag adopteras hälften så många barn som för bara fyra år sedan.

Och enligt Dorrit Saietz är orsakerna många.

– Generellt sett har många fattiga länder som förr adopterade bort barn fått det bättre. Men just nu pågår också en attitydförändring, där man istället väljer att ge stöd åt barnen och familjer i hemländerna, säger hon.