Friande dom mot gevärskvinna överklagas

1:44 min

Den friande domen mot en kvinna bosatt i Enköpings kommun som hotade flera poliser med gevär, överklagas nu av åklagaren.

Kvinnan friades av Uppsala tingsrätt eftersom hon i ett omtöcknat tillstånd ska ha trott sig vara hotad och attackerad av främmande personer och inte ska ha förstått att personerna var poliser - och därför ansågs ha handlat i s k inbillat nödvärn. Men åklagaren Moa Blomqvist vill nu ha domen prövad i hovrätten.

- Jag tycker inte att det är visat att det har varit ett inbillat nödvärn. Jag anser att kvinnan har agerat uppsåtligen, att hon varit medveten om vad hon har gjort, säger assistentåklagare Moa Blomqvist.

Kvinnan hade tagit lugnande medicin den aktuella kvällen, och poliser kom hem till henne för att titta till henne efter att en bekant ringt polisen och varit orolig för kvinnan. När poliserna lämnade hennes bostad återvände en av dem för att hämta en väska som han glömt kvar, och det var när han lämnade bostaden med väskan som kvinnan plötsligt kom ut med ett gevär i handen och ropade: come back here, you motherfuckers! Och senare när hon övermannats och låg på marken hotade hon en av polismännen med att hon skulle döda honom om han hade skadat hennes hund. Kvinnan friades senare från åtalet eftersom hon ansågs ha handlat i s k inbillat nödvärn och i sitt omtöcknade tillstånd trott att hon var attackerad av främmande personer och inte ska ha förstått att personerna i det senare skedet var samma polismän som hon hade pratat med en stund tidigare. Men åklagaren Moa Blomqvist tror inte att kvinnan har varit så påverkad som hon har hävdat.

- Jag menar i mitt överklagande att det inte har påverkat henne så mycket utan att hon agerat medvetet helt enkelt, säger Moa Blomqvist.

Tror du på henne när hon hävdar att hon inte förstod att det var poliser i den senare delen av skeendet?

- Nej, och det är därför jag överklagat för att jag tror att hon varit medveten om att det är polisen som varit där.

Men varför skulle hon vilja angripa poliserna?

- Jag kan inte riktigt svara på det, och det är det som är lite svårt att förstå i det här målet, säger Moa Blomqvist.