Soldiers of Odin vill patrullera i Borås

1:36 min

Gatupatrullen Soldiers of Odin med nazistiska rötter i Finland, vill göra Borås tryggare. Kritiker hävdar att det kommer få motsatt effekt. 

Den gatupatrullerande gruppen Soldiers of Odin har de senaste dagarna erbjudit sina tjänster till Hemgårdens vuxenvandrare och till den kommunala fältgruppen. Enligt Borås tidning har de även varit i kontakt med polisen.

Soldiers of Odin säger att de vill patrullera för att skapa trygghet. Men på den antirasistiska stiftelsen Expo tror man det blir tvärtom eftersom gruppen har starka kopplingar till högerextrema miljöer med rasistiska åsikter. Jonathan Leman på Expo:

– Man ser sig som soldater som ska skydda folk från invandrare. De har ett sätt och en retorik som riskerar att öka spänningar i samhället.

Men de själva menar att de ska öka tryggheten?

– Det här är en typ av verksamhet som har kopplingar till nazism och våldsbejakande högerextremism, så det är mer troligt att de skapar spänningar och problem.

Grundades av finsk nazist
Nätverket Soldiers of Odin finns på flera håll i landet, Stockholm, Göteborg, Dalarna, Halland och nu Sjuhärad. Organisationen Soldiers of Odin kommer från Finland där grundaren är nazisten Mika Ranta.

Men att gruppen i Sverige skulle vara en grupp med nazistiska kopplingar vill Mikael Johansson, talesperson för Soldiers of Odin i Sverige inte hålla med om. Han säger till P4 dalarna att han anser att Expo sprider en felaktig bild.

– Den är helt missvisande och en ren lögn från Expos sida.

Men att nätverket grundades i Finland av en känd nazist, är inte det en stark koppling till högerextremism?

– Det får stå för dem, det har med den finska sidan att göra, säger Mikael Johansson. Han menar att det inte finns några nazistiska eller högerextremistiska kopplingar alls till den svenska organisationen.

– Men att du själv skulle ha varit med i Nationaldemokraterna, stämmer inte då?

– Det var ju jag som privatperson för sex år sedan så det har ju inget med  Soldiers of Odin att göra.