Obama ger Trump en känga

1:16 min

USA:s president Barack Obama tillrättavisar den republikanske presidentaspiranten Donald Trump för hans utrikespolitik.

Trumps uttalanden nyligen där han kunde tänka sig att Sydkorea och Japan skulle skaffa kärnvapen för att försvara sig, visar att Donald Trump inte vet mycket om utrikespolitik, enligt Barack Obama.

Den person som uttalade sig så vet inte mycket om utrikespolitik eller kärnteknik eller den koreanska halvön, sa president Obama utan att nämna Donald Trumps namn.

Han lade till att "vi vill inte ha någon i ovala rummet" som inte värdesätter den historiska betydelsen av USA:s samarbete med Sydkorea och Japan.

Det skifte i en central del av amerikansk utrikespolitik som Donald Trumps linje skulle innebära hade diskuterats vid sidan av på det kärnsäkerhetsmöte som pågått i Washington ett par dagar, sa president Obama på en presskonferens.

Presidenten har gjort till en profilfråga att förbättra samarbetet i världen för att öka säkerheten för nukleärt materiel och hindra terrorister och andra kriminella från att få tillgång till det.

Mötet, med mer än 50 länder, resulterade bland annat i att en konvention träder i kraft som skärper kraven på kärnsäkerhet. Enligt Barack Obama var länderna också överens om att öka samarbetet mellan sina underrättelseorganisationer för att stoppa terrorister.