Östergötland

Kommunpolitiker kritiska mot indragna busslinjer

1:10 min

Region Östergötland har beslutat att dra ner på busstrafiken på landsbygden. Det har fått politiker i de mindre kommunerna att reagera.

En av de kommuner som drabbas är Kinda som förlorar tre busslinjer. Kommunstyrelsens ordförande Hans Måhagen(S) är kritisk och ogillar beslutet.

– Det här försvårar möjligheterna att leva och bo på landsbygden säger Hans Måhagen.

Det finns en omfattande kritik från politiker i flera små kommuner mot trafiknämndens beslut att lägga ner 28 busslinjer som trafikerar landsbygden.

Det är för mycket fokus på tätorterna menar politikerna och menar att Region Östergötland har glömt att ta hänsyn till landsbygdskommuner.

Hårdast kritik kommer från Valdemarsviks kommun som sågar regionpolitikernas förslag på flera punkter. Bland annat menar de att underlaget som beslutet bygger på är baserad på gammal och felaktiga grunder som missgynnar landsbygden.

I Ödeshög försvinner två busslinjer till sommaren. Kristdemokraten Annicki Oscarsson kommunstyrelsens ordförande i Ödeshög är kritiskt till beslutet och menar att beslutet drabbar många ödeshögsbor som pendlar till Gränna:

- Det här påverkar oss självklart negativt för att i och med det försvinner möjligheten att åka över regiongränsen mot Gränna för oss och vi har fortfarande många elever som går i skola där säger Annicki Oscarsson.