Jönköping

Undersköterskor protesterar mot olika arbetsvillkor

1:34 min

Just nu går det runt protestlistor på länssjukhuset Ryhov. Det är undersköterskor som fått nog av orättvisor.

Det kokar bland undersköterskorna på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping som tycker att de missgynnas gentemot sjuksköterskorna när det gäller till exempel arbetstidsförkortning.

Nu har det gått så långt att det har skrivits en protestlista som går runt bland de anställda.

– Arbetsgivaren polariserar undersköterskor mot sjuksköterskorna, och ger olika ersättning och arbetsvillkor. Det tycker vi är fel. Sjuksköterskorna får än det ena, än det andra som undersköterskorna inte får, säger Carina Sjögren, som är ordförande i fackförbundet Kommunal.

Sedan i somras har sjuksköterskorna som jobbar natt på internsivavdelningen på Ryhov fått arbetstidsförkortning, vilket innebär att de under ett pass jobbar tio timmar men får betalt för 13. Något som undersköterskorna inte får ta del av. Personaldirektören Hans Dahlberg medger att detta är gjort för att locka sjuksköterskor.– Det handlar om en kompetensförsörjningsåtgärd, för att höja vår attraktivitet.

Men undersköterskor och sjuksköterskor jobbar ju sida vid sida, kan inte det här påverka arbetsklimatet?

– Det finns mycket som kan påverka arbetsklimatet, men det här är en åtgärd för att att undersköterskorna ska ha någon att jobba sida med sida med, säger Hans Dahlberg.

Men undersköterskorna tycker att de missgynnas gentemot sjuksköterskorna på flera punkter och därför har de skrivit en protestlista. Elena Jans jobbar som undersköterska och vill ha samma arbetsvillkor för samma arbetsplats.

– Det sliter att jobba natt, och med tanke på alla risker det innebär borde det vara lika för alla, oavsett om jag är sjuksköterska eller undersköterska, säger hon.