Elcyklar allt mer populärt – men bromsarna kan krångla

1:15 min

Försäljningen av elcyklar har ökat snabbt i landet, men ett nytt test från Testfakta visar samtidigt att bromsarna på fem av sex elcyklar som kontrollerats inte håller måttet.

Cykelhandlaren Tomas Holmqvist i Gävle säger att det finns färdigmonterade elcyklar och de man får skruva ihop själv, och de sistnämnda är ofta de han får laga.

– Eftersom elcyklar är tyngre och går lite fortare så är det viktigt att serva bromsarna. Och jag köper av en fackhandlare så att jag vet att det är riktigt monterat, säger han.

Trenden med elcyklar växer och Tomas Holmqvist har sett en ökad efterfrågan.

– I början av våren nu så har varannan frågat efter elcykel, säger han.

Samtidigt publiceras i dag ett test i Dagens Nyheter och Göteborgs-Posten där det oberoende researchföretaget Testfakta granskat sex av de billigare elcykelmodellerna som säljs i landet.

Testet visar att de bromsar som används ofta är gjorda för vanliga cyklar och att de inte räcker till elcyklar som går både snabbare och är tyngre.

Mats Andersson säljer en av cyklarna som är med i testet, men han känner inte till att det har varit något problem med den modellen.

– Det är inget bekymmer som vi har märkt. Sedan tycker jag att man helst ska ha hydrauliska skivbromsar om man är lite sportigare. Och ett tips är att undvika de allra billigaste cyklarna, säger han.

Gun Brink i Gävle är inte rädd att bromsarna ska krångla när hon nu funderar på att köpa en elcykel.

– På senare år har jag tyckt att det har varit lite jobbigt att ta mig upp för Bomhusbacken, och därför blir det inte att jag cyklar till stan så mycket som jag skulle vilja. Då kan en elcykel vara lösningen, säger hon.