Modos förlust får direkta konsekvenser

3:53 min

Att Modo hockey nu får lämna den högsta hockeyligan, SHL, får direkta konsekvenser. Alla nordamerikanska och finländska spelare får lämna föreningen, liksom anställd personal på kansliet.

Personal på kansliet tappar sina jobb, samtliga utländska spelare lämnar föreningen och Modo går från 150 miljoner i omsättning till knappa 100 miljoner. Några av konsekvenserna nu när vi vet att Modo lämnar SHL-ligan. 

Det är dagen efter kallduschen när Leksand tog över Modos SHL-plats. Vi möter en mycket besviken ordförande i Modo Tomas Byberg i Nordingrå. Frågorna är många denna dag. 

Vad händer med laget?

– Flertalet spelare har nu utgående kontrakt efter det som hände, säger Byberg. Sammantaget kan vi säga att samtliga utländska spelare lämnar oss. 

Tränaren Andreas Johansson?

– Andreas vill vi ha kvar, det är vår målsättning just nu. 

Per Svartvadet och Peter Forsberg, sportsligt ansvariga? 

– Vi vill sätta oss ned och diskutera det som hänt innan vi tar något beslut.

Helt klart har det någonstans gått snett vilket får konsekvenser nu. 

Din egen roll som ordförande? 

– Det blir en valberedningsfråga inför årsmötet i juni. Just nu har vi ett viktigt jobb framför oss där det gäller att hitta en ny organisation. 

Ni går från en omsättning på ungefär 150 miljoner denna säsong till knappt 100 nästa säsong. Hur ska ni krympa organisationen?

– På flera sätt, säger Byberg. Några av våra anställda på kansliet måste tyvärr lämna oss. 

Hur många?

– Kan jag inte säga idag, men de som berörs kommer att få veta det väldigt snart.

Den satsning på före detta NHL-spelare som Markus Näslund initierade har ju gått väldigt snett med facit i hand. Vad säger du om det här idag?

– När vi nu vet att vi ska spela i allsvenskan nästa säsong kan vi konstatera att en del beslut på vägen gått snett. Någonstans har det gått riktigt fel, säger Byberg.

Hur många före detta NHL-spelare som funnits i Modo i vinter har gjort ett godkänt jobb i Modo? 

– Jag ska var ärlig och det är bara Bill Thomas som motsvarat förväntningarna. 

Vad händer med arenan? 

– Den ägs av vårt moderbolag och kostar oss 25 miljoner kronor per åt. Vi måste hitta mer pengar helt enkelt. 

Ett ökat kommunalt stöd? 

– Kanske. Vi har ett bra förhållande med Örnsköldsviks kommun. Vi måste också se till att behålla våra lokala sponsorer, dessa är oerhört viktiga för oss i kampen att ta oss tillbaka.