Polska ledare vill ha abortförbud

2:26 min

Abortmotståndare har samlat namn till ett medborgaförslag i frågan och Polens premiärminister säger nu öppet att hon är för ett totalförbud mot abort.

Polen har tillsammans med Malta och Irland de strängaste abortlagarna i Europa. En laglig abort är idag möjlig endast för den kvinna som kan visa att hennes liv är i fara på grund av graviditeten, att fostret har mycket allvarliga skador eller att gravidideten var följden av en våldtäkt. Men regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) stödjer sedan länge den linje som också katolska kyrkan driver i Polen, att abort bör vara helt förbjudet utan undantag.

Sedan PiS vann valet stort i höstas har det mest varit en tidsfråga när abortdebatten skulle återvända till politikens centrum. I samband med en kampanj i kyrkorna i Polen nu på söndagen där präster har blivit ombedda att tala om abortfrågan, kommer nätverket Stop Aborcij att mobilisera för att samla namnunderskrifter till ett medborgarförslag i frågan. Om förslaget får 100 000 namnunderskrifter kan parlamentet ta upp det till omröstning.

I slutet av veckan uttalade också Polens premiärminister Beata Szydlo i en radiointervju sitt stöd för ett abortförbud, vilket även PiS partiledare Jaroslaw Kaczynski har gjort. Men motståndet mot att totalförbjuda abort i Polen är stort. Även bland regeringspartiets egna parlamentariker stödjer många den abortlag som finns idag. Därför vill regeringen ogärna driva frågan själv.

Abortfrågan som engagerar internationellt sätter nu åter Polen i rampljuset. Premiärministerns uttalande riskerar att ytterligare elda på den politiska konflikt som redan pågår i Polen om landets författningsdomstol. Regeringen är under hård press från både EU-kommissionen och Europarådet som bägge gör besök i Polen i nästa vecka. Och regeringspartiet har annars just nu gjort allt för att nu visa god vilja och önskan om dialog med oppositionen. Bland annat bjöd man samtliga politiska partier till samtal i torsdags.

Men nu visas ännu en djupgående klyfta i det polska samhället upp inför öppen ridå. Både abortmotståndare och kvinnorättsorganisationer har lanserat sina egna, snabbspridande kampanjer i sociala medier. Kampanjer där Polen beskrivs antingen som ett föredöme eller som "Europas klädgalge", en referens till det gamla ökända sättet att avsluta en graviditet.