Massgrav hittad i Palmyra

1:51 min

I Palmyra i Syrien har en massgrav med 42 döda påträffats i den syriska ruinstaden Palmyra, uppger syriska armékällor. 

Människorna har dödats av terrororgansationen IS som nyligen drevs bort från staden.


Kvarlevorna av de 42 dödade har förts till ett militärsjukhus i Homs för identifiering. 24 civila uppges finnas bland offren, inklusive tre barn. De har antingen skjutits ihjäl eller halshuggits under IS tio månader långa skräckvälde, hävdar den syriska armékällan.

Upptäckten av massgraven gjordes medan syriska regeringsstyrkor röjde minor i den antika ruinstaden, Daesh planterade sprängladdningar innan de flydde för en vecka sedan.

Palmyra kallas ibland öknens brud, förr lockades tiotusentals turister dit varje år för att se de smäckra pelargångarna och romerska templen. Daesh har förstört delar av de världsarvsmärkta kulturskatterna.

På den romerska amfiteatern, där IS filmade barn som sköt tillfångatagna syriska soldater i huvudet, har svart IS-graffiti sprayats på stenväggen. Men flera experter har redan uttalat optimism kring chanserna att rädda Palmyras kulturskatter.

Återerövringen av Palmyra förra helgen var en strategisk framgång för Syriens Assadregim som nu under fredssamtalen i Geneve hoppas kunna övertala Västvärlden att den syriska regimen är en trovärdig partner i kampen mot IS jihadistvälde. En syrisk officer som tog emot utländska journalister i Palmyra igår, sa att den syriska armén försvarar Rom och London lika mycket som Damaskus.

Samtidigt har invånare i Palmyra uttalat sig anonymt för västmedia och sagt att Assadregimen tortyr inte är bättre än IS tortyr.