MP vill se FN-konferens om asylrätten

2:24 min

Sverige borde ta initiativ till en FN-konferens om den hotade asylrätten, det anser Miljöpartiet, samtidigt som EU, med den svenska regeringens stöd, börjar sända tillbaka personer som försökt fly till EU.

– Det har inte varit så pass många människor på flykt sen andra världskriget. Samtidigt ser vi hur det internationella samfundet brister i hanteringen och mottagandet av flyktingar, säger Maria Ferm.

Exempel på problem med hur asylrätten hanteras är Österrikes beslut att sätta tak för hur många flyktingar som kan tas emot, liksom EU:s uppgörelse med Turkiet om att skicka tillbaka personer som försöker fly till EU, enligt Maria Ferm. På grund av sådana här problem behövs alltså en FN-konferens om asylrätten och hur den kan utvecklas.

Hur en konferens ska utformas, är för tidigt att säga enligt Maria Ferm. Till att börja med måste Miljöpartiet få regeringspartnern Socialdemokraterna att ställa sig bakom förslaget och sedan söka internationellt stöd för det.

Maria Ferm ser ingen motsättning mellan att Miljöpartiet föreslår en konferens om asylrätten samtidigt som partiet i den svenska regeringen ställer sig bakom det ifrågasatta avtalet mellan EU och Turkiet.

– Sverige har varit en väldigt viktig faktor i de här förhandlingarna, just för att driva på för att respektera en internationell rätt och rätten till individuell prövning.

Det varit rätt hård kritik internt inom Miljöpartiet mot det här avtalet, att då komma med förslag om en konferens om asylrätt, blir det ett sätt att försöka sätta plåster på såren eller att visa att "vi är ändå goda fast vi går med på det här"?

– Vi föreslår det här för att vi tror att det är viktigt i ett så här avgörande läge att diskutera de här frågorna och diskutera vad asylrätten innebär och hur viktigt det är att vi respekterar det.

Men om ni tycker att politiken är problematisk - är det inte mer rakryggat att säga nej i regeringen?

– Jag tror att det är jätteviktigt att vi deltagit i de här diskussionerna och kunnat åstadkomma saker. Det här är ytterligare ett steg för att åstadkomma ännu större respekt för mänskliga rättigheter, säger miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Maria Ferm.

Trots kritik accepterade Miljöpartiet tidigare i år det omstridda värdlandsavtalet med Nato. I det läget fick partiet igenom en annan internationell satsning - att Sverige ska med i en grupp som motverkar kärnvapen.

Så frågan är om partiet, nu när det ställer sig bakom svårsmälta politiska förslag, försöker bättra på läget genom goda initiativ vid sidan av själva regeringspolitiken. 

– Det är två helt olika frågor. Det här handlar om att det i sak är väldigt viktigt att se vad vi kan göra i den här situationen, säger Maria Ferm.