Helsingborg

Handlare uppmanar till Findusbojkott

1:20 min

Beskedet att Findus stänger anläggningen i Bjuv och varslar 450 anställda har väckt starka reaktioner. Men inte bara på orten. Ylva Magnesten, Ica-handlare i Helsingborg, bojkottar nu Findus produkter. 

När lagret sålt slut kommer inga nya Findusvaror att köpas in.

Vi stoppar produkter med Findus märke på - konserverade grönsaker, frysta färdigrätter och frysta grönsaker. 

Ylva Magnesten är en av många som upprörts av beskedet att Findus stora anläggning i Bjuv kommer att stängas ner, för att flytta produktionen av frysta ärtor utomlands. 450 anställda har varslats om uppsägning.

– Det här berör oerhört många människor, inte bara de hundratals som blir av med arbetet. Det är ännu ett märke som försvinner ut ur Sverige. Vi har ingen produktion längre av det här i Sverige och det känns jättetråkigt, säger Ylva Magnesten.

Hon säger att beslutet mycket väl kan innebära att det blir brist på vissa varor i butiken. Trots det hoppas hon få med sig både Icas handlare, konkurrenter och konsumenter.

Förhoppningen är att Ica centralt följer efter. Då blir det lättare att hitta ersättningsvaror för alla enskilda handlare. 

– Vår påverkan är jätteliten men får vi med oss fler så blir det ett större tryck.

Ica har många olika produkter, många av dem är från utlandet. Du erbjuder inte själv bara svenskodlade ärtor eller grönsaker. Varför spelar det här så stor roll?

– De två sakerna har inte med varandra att göra som jag ser det. Findus är en svensk produkt och köper du Findus ärtor så utgår du från att det är svenska ärtor. Sedan erbjuder vi kunderna det de vill ha och en del kommer från utlandet, absolut. Men det här läggs ner för att ett företag ska tjäna pengar, säger Ylva Magnesten.