Sjöström överlägsen inför hemmapubliken

1:50 min

Sarah Sjöström var på väg mot svenskt rekord i finalen på 100 meter frisim i Swim Open i Stockholm. Men simstjärnan stumnade på slutet och missade sitt eget rekord med elva hundradelar. Tiden blev nu 52,78.

– 100 meter frisim har inte fungerat så jättebra under säsongen hittills, så med tanke på det är det en bra tid, säger Sjöström till Radiosporten.

Sarah Sjöströms konkurrenter fick som så många gånger förr se 22-åringens fötter försvinna iväg i bassängen. Sjöström drog ifrån direkt i finalen på 100 meter frisim i Eriksdalsbadet och vann till slut med drygt en sekund före tvåan Aliaksandra Herasimenia från Vitryssland.

Sjöströms tid, 52,78 är ett nytt världsårsbästa och bara elva hundradelar över det svenska rekordet som hon satte på EM i Berlin för två år sedan.

– En bra tid, men vi ser ganska tydligt att hon tappar tempot de sista tio-femton meterna, och blir rejält trött på slutet. Vi vet att hon har toppat men jag tror att när vi väl kommer fram till OS så kommer det att finnas ännu lite till att plocka ut, säger Radiosportens simexpert Anna-Karin Kammerling.

Världsrekordet på 100 meter frisim är från 2009 då Britta Steffen simmade på 52,07.

Ida Marko-Varga kom på en tredje plats i finalen, Louise Hansson blev fyra och Ida Lindborg sexa.

Sarah Sjöström har visat upp en imponerande tävlingsform i Eriksdalsbadet. I torsdags var hon fyra hundradelar från sitt eget världsrekord på 100 meter fjärilssim – ett lovande formbesked inför EM i London senare i vår och OS i sommar.

– Jag har tre tävlingar kvar innan OS. Annars är det lång period med träning fram till EM. Sen kör vi på hela vägen fram till OS med ganska hård träning och två veckors toppning innan, säger Sjöström.