IFK Skövde får kvala mot Lindesberg

2:10 min

IFK Skövde föll med 25-30 borta mot Ystads IF i den sista omgången i herrarnas elithandboll. I och med att Karlskrona också förlorade så slutade Skövde elva i tabellen och får nu kvala mot Lindesberg för att hänga kvar i högsta serien.

IFK Skövde lyckades trots nederlaget borta mot Ystads IF behålla sin elfte plats i tabellen och därmed få den allsvenska fyran LIF Lindesberg i kvalet istället för tabelltrean OV Helsingborg som hade inneburit ett tuffare motstånd.

Karlskrona hade chansen att passera Skövde i tabellen men Blekingelaget föll med samma siffror borta mot HK Malmö.

– Vi ska vinna. Hur vi gör det spelar ingen roll. I en serie över fem matcher så tycker jag att om inte elitserielaget vinner så har man inte i elitserien att göra.

IFK startade annars matchen mot Ystad bra och hade en tidigt 6-3 ledning. Hemmalaget vände dock till 12-9 men IFK bet ihop och kämpade sig tillbaka till 15-14 underläge i paus.

Men i den andra halvleken var Ystad klart vassare och gjorde fem raka mål i upptakten och ryckte från 17-16 till 22-16. Efter det var Skövde ett slaget lag.

Skåningarna ledde som mest med åtta bollar innan Skövde putsade siffrorna i slutminuterna.

I och med vinsten så höll Ystads IF undan för HK Malmö och knep den åtrovärda fjärde platsen i tabellen som ger hemmafördel i kvartsfinalspelet.

För IFK Skövdes del så inleds elitseriekvalet på onsdagen den 13:e april och IFK får då börja på bortaplan i Lindesberg.

Stegefelt, som gjorde flest mål i förslutmatchen mot Ystad med sex fullträffar, menar att Skövde kommer att ha nytta av att ha fått lida kval även förra säsongen då kontraktet säkrades i den sista omgången i kvalserien.

– Vi är mer förberedda nu än förra året.

– Vi lärde oss en läxa förra året när vi åkte på storstryk i kvalspelet att det är inte bara att hämta poäng bara för att de kommer från allsvenskan. Vi fick en läropeng där som vi kan dra nytta av i år.

Är det så att du vågar lova att ni spelar i elitserien nästa säsong?

– Ja, det vill jag lova, säger Stegefelt självsäkert.

Matchserien spelas i bäst av fem matcher och segraren spelar i elitserien nästa säsong.

Efter den första matchen i Lindesberg har IFK Skövde sin första hemmamatch i kvalet söndagen den 17:e april.

Matchfakta:
Ystads IF-IFK Skövde 30-25 (15-14)

Ystads IF: Lukas Nilsson 5, Martin Bager 4, Kim Andersson 4, Linus Andersson 4, Philip Nilsson 4, Hampus Andersson 3, Simon Källström 2, Anton Hallbäck 2, Lukas Sandell, Axel Eriksson.

IFK Skövde: Markus Stegefelt 6, Kristian Svensson 4, Adam Samuelsson 3, Alfred Ehn 3, Jonathan Eriksson 2, Axel Magnusson 2, Max Skog 2, Rasmus Wremer, Charlie Röxner, Adrian Sifre Flores.

Publik: 1 672.