Vikingaboplats kan ha upptäckts i Newfoundland i Kanada

1:30 min

En vikingaboplats kan ha upptäckts i Newfoundland i Kanada. Om det bekräftas ger det helt ny kunskap om hur långt de nordiska vikingarna reste.

Det ser hoppfullt ut, säger Neil Price, professor i arkeologi vid Uppsala universitet.

– Jag tycker att det är väldigt spännande, och det ser mycket troligt ut, säger Neil Price.

För även om det ännu inte är bekräftat att det en vikingaboplats tyder det mesta på det. Forskarna har hittat rester av en härd där det verkar ha bearbetats järn, vilket lokalbefolkningen inte gjorde vid den här tiden. Ett annat viktigt fynd är en torvmur som kan ha hört till ett hus eller vindskydd. Det skulle stämma väl med vikingakulturen.

Det enda som egentligen saknas är speciella skandinaviska föremål, säger Neil Price.

– Det skulle kunna vara små dräkdetaljer. Broscher och nålar. Saker som definitivt kan identifieras med skandinaver, säger han.

Men Neil Price tycker inte att det är speciellt konstigt att forskarna inte hittat sådana detaljer än. Man var så långt hemifrån och hade med få saker, tappade vikingarna något letade de också rätt på det. De lämnade inte kvar saker, säger han.

Hittills finns bara en säker fyndplats efter vikingar i Nordamerika. Skulle den här platsen bekräftas är det den västligaste som upptäckts.

– Då är det verkligen fantastiskt. Folk har bråkat i åratal om hur vikingarna åkte i Nordamerika. Det som det här fyndet skulle visa är att vikingarna har seglar runt hela Newfoundland, säger Neil Price, professor i arkeologi.