Bryssels flygplats Zaventem öppnar under söndagen

1:40 min

I Bryssel har det varit oroligt på flera håll under lördagen. Samtidigt meddelade flygplatsen Zaventem att man i morgon, söndag, öppnar för första gången sedan attackerna 22 mars. 

Efter några dagars intensiv förhandling mellan polisfacket och myndigheterna, som försenat öppnandet av flygplatsen, nådde man i går en uppgörelse. Och i dag meddelade vd:n för Bryssels flygplats, Zaventem att man återupptar flygtrafiken imorgon, med väldigt begränsad kapacitet. Redan innan terrorattackerna varslade flygplatspolisen om strejk och krävde att säkerheten kring och i flygplatsen skulle höjas.

Efter attackerna riktades kritik mot myndigheter. Det gjorde att man började ge efter för fackets krav på mer resurser för ökad säkerhet på flygplatsen.

I morgon öppnar alltså flygplatsen med nya säkerhetsåtgärder. Tre passagerarflygplan kommer att lyfta från Zaventem och det är de första passagerarflygen sedan attackerna.

Samtidigt har det varit oroligt i Bryssel. Tidigare under veckan beslutade myndigheterna om demonstrationsförbud under lördagen. Högerextrema trotsade förbudet och samlades i Molenbeek, som de hade planerat tidigare.

Även i centrala Bryssel, på Börsplatsen, samlades flera hundra personer. Många antirasistiska aktivister hade sökt sig dit och trotsade demonstrationsförbudet. Polisen grep sammanlagt över 100 personer i Bryssel i dag.

Under lördagen meddelade åklagaren att ännu en person står anklagad, misstänkt för inblandning i de terrorplaner mot Frankrike som förhindrats. Han är den tredje personen att vara misstänkt för inblandning i dessa planer i Belgien. Även i Holland är en person gripen, också han misstänkt för inblandning i planerna på en ny attack mot Frankrike, dit han väntas utlämnas.