IFK Skövde får elitlicens

Hårt ekonomiskt ansträngda IFK Skövde kan andas ut. Svenska handbollförbundets liganämnd gör tummen upp och ger klubben fortsatt elitlicens vilket innebär att laget får spela i elitserien nästa säsong om Skövde kvalar sig kvar i högsta serien.

IFK Skövde har fått sväva i ovisshet om framtiden efter att det runt årsskiftet uppdagades att klubben hade skulder på uppemot två miljoner kronor.

Spelarna och klubbens anställda tvingades gå ner i lön med 40% samtidigt som ett stort arbete drogs igång med ett nätverk av företagare som gick samman för att rädda föreningen undan konkurs.

Det arbetet har nu gett resultat och på lördagskvällen kom det besked som IFK Skövde hade hoppats på.

Men även om framtiden nu är säkrad så jobbar klubben för att få ekonomisk stabilitet och att bli skuldfria på sikt.

– Det är nu det verkliga arbetet börjar, säger Björn Furhoff som ingår i nätverket till IFK Skövdes hemsida.

Förutom att föreningen fått ekonomisk hjälp av nätverket från näringslivet så var en annan viktig pusselbit att Skövde kommun gick in och gjorde om IFK:s skuld på 700 000 kronor till kommunen till ett lån.

Något som var direkt nödvändigt för att liganämnden skulle godkänna den ekonomiska plan som klubben lämnat in.

– Vi är oerhört tacksamma för det stöd och den ekonomiska hjälp vi fått i den akuta krisen. Men för att våra visioner om ett starkt och slagkraftigt IFK ska kunna bli verklighet måste vi vara många som satsar mycket mer, säger Björn Furhoff.

Nätverket arbetar nu med en flerårsplan som sträcker sig över fem år och som ska följas oavsett om det blir spel i allsvenskan eller elitserien nästa säsong.

– Skulle elitlaget åka ur högsta serien måste vi ha muskler att snabbt vara tillbaka i den högsta divisionen igen, säger Björn Furhoff.