Folk- och världsmusikgalan

Här är Folk- och Världsmusikgalans alla vinnare!

Grupper, duos, artister, nykomlingar, legender: här är alla glada vinnare från galan som hyllar traditionsmusik från förr och nu och överallt.

Årets Arrangör: Mix Musik

Med musik av hög klass nära hjärtat har denna arrangör i med- och motgång erbjudit sin publik det mesta av det bästa. Hela världens musik likaväl som lokala förmågor som gjort sina första konserter på denna scen. Att programmet skall vara jämställt genusmässigt är en självklarhet. Och verksamheten växer för denna nyblivna och pigga tjugoåring.

Årets Artist: Bridget Marsden

En artist med driv och en imponerande målmedvetenhet. En musiker som inte gör avkall på kvaliteten och nyfiket röjer sin egen väg. Men vägen leder inte alltid dit man tror. Vi tackar för att kursen ändrades, nu kan vi alla glädjas åt denna begåvade, unika och synnerligen produktiva musikant.

Årets Grupp: Ahlberg, Ek och Roswall

Det är många som snackar om svänget, samspelet och spelglädjen. Här är en grupp som har allt detta och som dessutom utan minsta problem flyttar estraden ner på dansgolvet. Och tillbaka. Får vi lov att som på Svenska Akademin utropa: Äntligen!

Årets Traditionsbärare: Jan-Olof Andersson

Årets traditionsbärare är en nyfiken, kreativ utforskare av en folklig tradition med djupa anor. Vår pristagare har också ägnat stor del av sin livsgärning åt att förmedla sitt djupa kunnande till nästa generation. En skicklig och mångsidig artist som allvarsamt men också lekfullt vårdar och förnyar traditionen.

Årets Tvärspel: Gränslandet!

Mångfald är inte bara ett politiskt korrekt ord i bidragsansökningar. Det finns på riktigt – och sällan lika uppenbart som hos denna pristagare. Ett levande kalejdoskop av kulturskärvor, en musikmosaik full av nya och spännande uttryck. Gränsöverskridande var ordet.

Årets Nykomling: Symbio

Folkmusik är det nog men från vilken världsdel? Här är det svårt att veta men å andra sidan spelar det absolut ingen roll. Originalitet och mod finns här liksom en okuvlig lust till det nya och oprövade. Djärvt och innovativt med instrument i många och oväntade roller. Musik som tar dig med till nya platser, den målar bilder och stämningar och skapar en drömsk värld som man gärna återvänder till.

Årets Kompositör: Magnus Stinnerbom

Att måla med toner är vardagsmat för vår pristagare. Stort och litet, dramatiskt och lugnande. Det är musik som tar plats, ledsagar och samspelar, musik som sticker ut men ändå inte. Musik som berör, berättar och förstärker stäm-ningar och känslor. Rötterna finns där men de fantastiska melodierna inspireras av vår tid och lockar ständigt nya lyssnare.

Årets Utgåva: Sofie Livebrant och Lighthouse Stories

Passionen går inte att ta miste på. Musikaliskt är det här ett inbjudande möte mellan stilar. Det traditionella och det egna dansar tillsammans, lätt och ledigt, alltsammans paketerat på ett unikt och spännande sätt. Ett djärvt och originellt projekt som i det trygga strålkastarskenet säkert lotsats in i hemmahamnen. Bländande helt enkelt!

Årets Hederspris: Merit Hemmingsson

Det finns ett före och det finns ett efter. Den stora folk-musikvågen bröt fram i full styrka i början på 70-talet och vår hederspristagare var med i täten. Inspirerade och lockade både spelmanskollegor och nya lyssnare genom sina tolkningar av svensk folkmusik. Här är en levande och epokgörande legend, ännu i ropet i gränslandet mellan folkmusik och jazz. Pensionerad? – nej passionerad! Huvva vad bra hon är!