Gröna och kristdemokrater i gemensam regering

2:28 min

I Tyskland är nu helt nya regeringskonstellationer på väg att sättas samman efter de tre delstatsvalen för ett par veckor sedan. 

För första gången kan kristdemokraterna bli juniorpartner i en koalition ledd av De Gröna och det i kristdemokraternas traditionellt starka fäste Baden-Württemberg.

Det var en historisk seger. För första gången blev de största parti i en delstat, samtidigt som kristdemokraterna, CDU led en historisk förlust.

Redan valet innan, för fyra år sedan, kunde de gröna bilda regering, då i koalition med socialdemokraterna. En historisk parentes, förklarade CDU den gången, vana att regera industri- och inte minst billandet Baden-Württemberg, också kallat Tysklands ekonomiska motor.

Men det som för många kristdemokrater fortfarande uppfattas som onaturligt är nu på väg att ta gestalt i vad tyskarna, med förkärlek för bildspråk kallar en kiwi-koalition - mest grön med små inslag av svart, CDU:s partifärg.

I de andra delstaterna som valde nya parlament är hittills ovanliga partikonstellationer på väg att bilda regeringar. I Rheinland-Pfalz ser det ut att bli en så kallad trafikljuskoalition; socialdemokrater, gröna och de gula liberalerna. Och i Sachsen-Anhalt lutar det åt svart-röd-grön så kallad Kenya-koalition.

Regeringsbildningarna har komplicerats av det högerpopulistiska partiet Alternativ för Tyskland, AfD:s valframgångar med sitt flyktingfientliga budskap. Inget av de etablerade partierna vill förhandla med AfD, som inte heller vill ingå i något samarbete utan tills vidare ser större chanser att stärka sina positioner i opposition. Redan märks en oro hos de styrande här i Berlin där tongångarna gentemot flyktingar har blivit tydligt tuffare de gångna veckorna.

Till nästa förbundsdagsval är det visserligen mer än ett år men redan diskuteras olika scenarier och en avgörande faktor är just vad som händer i flyktingfrågan den närmaste tiden.

I Baden-Württemberg ses De Grönas framgångar till stor del som resultat av den gröne premiärministern Winfried Kretschmanns personliga popularitet. Men med ett partilandskap i stark förändring i hela landet spekuleras det redan i om gröna och svarta också skulle kunna regera tillsammans på nationell nivå efter valet nästa höst.