Provdeltagare sämre på ordförståelse

Ordförståelsen blir allt sämre bland högskoleprovdeltagarna, rapporterar Svenska Dagbladet. Och skillnaden mellan de under 25 år och de över 40 har ökat på senare år.

Forskarna Anna W Gustafsson vid Lunds universitet och David Håkansson vid Uppsala universitet arbetar med en rapport om ordförståelsen.

Deltagarna blir allt sämre på ord som vanligt förekommer i presstexter, och det syns tydligast i den yngre gruppen. Äldre har en bibehållen förståelse av motsvarande ord. Forskarnas hypotes är att det beror på medieförändringarna, hur och vad man läser.

– Våra barn är uppkopplade på mobiler och datorer, kollar sociala medier, Youtube och så vidare, men hur många hem har en tidning på köksbordet längre? säger Gustafsson till tidningen.

Kvinnorna har försämrat sin ordkunskap snabbast. Könsskillnaden har ökat med ett poäng, av 20 möjliga, de senaste fyra åren, enligt Maria Johansson på Umeå Universitet som jobbar med ordförståelsedelen.

Hennes bästa tips för att klara den delen bättre är att läsa mer, och att läsa varierade typer av texter.

– Ytterst är det en fråga om demokrati och makt. Den som kan orden kan bättre föra fram sin talan och andras talan, säger Maria Johansson till Svenska Dagbladet.