Trump vill utesluta Natomedlemmar som inte betalar

1:42 min

I ett tal i går sa affärsmannen Donald Trump, den ledande republikanska presidentaspiranten i USA, att alla Natos medlemmar måste betala sin del av militäralliansens kostnader och att de inte ska kunna åka snålskjuts på USA.

Antingen får de som inte betalat göra det retroaktivt eller så åker de ut, sa Donald Trump.

Många länder betalar inte sin andel, sa Trump i Racine i Wisconsin, när han talade om militäralliansen Nato.

– De som inte betalar skörtar upp USA och er och det gillar jag inte. Antingen betalar de sin andel retroaktivt eller så måste de lämna.

Om det innebär att Nato slås sönder så slås det sönder, sa Donald Trump, som hånfullt avfärdade den kritik han redan fått för att ha ifrågasatt nyttan av NATO. I går gick han ett steg längre när han talade om att länder som inte betalar sin andel till alliansen måste lämna den.

Affärsmannen har också låtit sig också intervjuas av den namnkunnige journalisten Bob Woodward i tidningen Washington Post.

I intervjun, som publiceras i dag, hävdar fastighetsmiljardären att USA befinner sig i en mycket farlig ekonomisk situation och är på väg in i en "mycket kraftig recession". Han tillägger att det är helt fel läge att investera i aktiemarknaden.

Donald Trumps ekonomiska bedömningar stämmer inte överens med flertalet ekonomers i USA, konstaterar Washington Post, som också påpekar att ekonomerna anser att det löfte Donald Trump avger i intervjun, att USAs statsskuld ska bort på åtta år, inte går att infria. Det skulle kräva att halva den årliga statsbudgeten används till skuldbetalning.