Gotlandsbåten på väg till Västervik

3:36 min

Gotlandsbåtens fartyg HSC Express är nu på väg från Landskrona mot Västervik, dit hon beräknas anlända i kväll. Nästa söndag kommer hon till Visby.

- Det är ju helt fantastiskt! Nu är Gotlandsbåten på riktigt, nu kan ingen säga att vi inte har nåt fartyg, det är nästan så man blir tårögd, säger Ralph Axelsson som är vd för Gotlandsbåten och bolaget som äger snabbfärjan.

Hur går fartyget ute på sjön?

- Nu ligger vi och kör lite motströms här i 32 knop, det går jättebra, säger han.

De ska gå in i Kalmarsund och hämta upp en lots på vägen till Västervik, där fartyget kommer att ligga i en vecka för en del internutbildning innan hon kommer till Visby söndagen 10/4 för en kort visit. Redan dagen därpå ska de vidare till Nynäshamn. Och snart ska trafiken igång.

- Det är som vanligt, i princip dygnet runt jobb, säger Ralph Axelsson.

De har redan fått tag på personalen som behövs under våren, och rekrytera nu extrapersonalen som behövs under högsäsong när färjan har flera turer varje dag.

Hur går förberedelserna i hamnarna?

- Jag tycker det går bra. Ramperna är på plats i Västervik, kommer på plats i Nynäshamn måndag-tisdag nästa vecka och i Visby onsdag-fredag. Så det känns jättebra att allting flyter på, säger Ralph Axelsson.

Nu har ni varit på varv - vad behövde ni göra åt fartyget?

- Det som man ser är att hon är nymålad, lackad i Gotlandsbåtens färger och bottenmålad. Sen är det oändligt mycket tekniskt sett i maskiner och sånt där som behövs göras, säger han.

Alla godkännanden av myndigheter - är det klart?

- Nej det sker nu löpande fram till trafikstart, i Västervik och Nynäshamn, säger Ralph Axelsson.