Snöskoteråkning

Beslut om svensk skotertrafik i Norge dröjer

1:13 min

Möjligheten för svenskar att kunna köra snöskoter i Norge är fortfarande inte löst. Det är oklart när Norska regeringen är beredd att göra en lagändring.

 

Både näringsdepartementet och Gränshinderrådet arbetar med att få till svenska behörighetkrav i grannlandet.

– Vi har ett Gränshinderråd där vi sitter och försöker lösa problem tillsammans från alla dom fyra nordiska länderna. Vi har disskuterat det här och vi kommer ligga på norrmännen att vi vill ha ömsesidighet när det gäller den här frågan, säger Kristina Persson (s), Nordenminister.

Idag får norska förare köra skoter fritt i Sverige, men svenska skoterförare får inte köra i Norge. Orsaken är att dom svenska förarbevisen inte gäller på norsk sida

På svenska näringsdepartementet har man under ett års tid försökt få till ett avtal med norska regeringen, men det går trögt.

– Det tar lite tid att få svar ifrån Norge. Mycket ligger på dom norska myndigheterna och deras vilja att lösa det här problemet. Vi har fått positiva svar att man också tycker att det här inte är tillfredsställande. Sen vad dom vill göra med sin egen lagstiftning är svårt att se, säger Catrin Tidström, kansliråd på näringsdepartementet.

Än är det alltså oklart när frågan kan bli löst. Men Nordenministern Kristina Persson (s) ser ändå hoppfullt på en lösning.

– Ja jag hoppas att det kommer gå att lösa. Det utgår jag ifrån att vi kommer göra, säger hon.