Mediereaktioner på globala fetmaepidemin

3:17 min

Nyheten i fredags att det nu finns fler vuxna med fetma på jorden än underviktiga har debatterats i media världen över. Krav på läskskatt höjs i flera länder, men också stadsplanering och kirurgi lyfts fram som lösningar.

Mer än var åttonde vuxen kan klassas som fet visar en studie i medicintidskriften the Lancet. En fördubbling på 40 år. Forskarna varnar för en global epidemi där var femte vuxen är fet inom 10 år om inget görs.

Det kommer att skapa enorma kostnader för vården och kräva politiska beslut som sänker priset på frukt och grönt, medan onyttiga livsmedel blir dyrare, konstaterar forskarna bakom studien.

Kolesterol- och blodtryckssänkande mediciner kan inte kan få ned värdena till hälsosamma nivåer hos den som lider av fetma, rapporterar Brittiska Daily Mail. Piller eller några extra cykelbanor räcker inte, det behövs globalt korrordinerade initiativ.

Australien bör införa en läskskatt för att få ned sockerkonsumtionen och därmed följa i Storbritanniens och Mexikos fotspår anser Tidningen Sydney Morning Herald. Det har ju fungerat bra för alkohol och tobak konstaterar tidningen.

Ett forskarupprop för läskskatt i Nya Zealand citeras av public service radion. "Vi har redan förlorat fetmakriget bland vuxna, men kanske vi kan rädda barnen". Reklam från socker- och skräpmatsindustrin kring sportevenemang bör dessutom stoppas anser en Nyazeeländsk professor som dömer ut den nuvarande strategin i landet som helt verkningslös, bygd på frivillighet och kostinformation.

I Irländska Irish times höjs också forskarröster om att beskatta sockrade livsmedel rejält. Den massiva och aggressiva marknadsföringen av till exempel godis är svår att motstå, säger en irländsk professor.

Det känns hopplöst att var fjärde lågstadiebarn är överviktigt och oftast deras föräldrar också. Det finns inga nationella program idag som vi kan skicka barnen till för att de ska kunna gå ned i vikt, konstaterar en irländsk doktor.

Den Indiska affärstidningen Buisness Standard tar upp en amerikansk studie som visar att man nu kan se på viktkurvorna redan på sexmånaders bebisar om de riskerar barnfetma och rekommenderar åtgärder redan under första levandsåret.

Den mest effektiva metoden att minska fetma är kirurgi enligt Indiska Hindustan Times. Antalet operationer av magsäcken där bara lite mat kan få plats åt gången har ökat med 400 procent på tre år i Indien. Ingreppet minskar mängden mat folk stoppar i sig med 90 %. Det är en mer effektiv metod mot typ två diabetes än livsstilsförändringar och medicin menar tidningen.

Amerikanska Times of San Diego lyfter upp annan ny studie som en lösning. Städer som är byggda så att de är lätta att promenera och åka kollektivt i gynnar mängden motion medborgarna får. '

Magasinet The Atlantics City lab påpekar dock att storstäder med mycket luftföroreningar från biltrafik och industrier gör att folk ändå låter bli att cykla eller gå för smoggens skull. Förövrigt verkar partiklar i avgaserna också bidra till fetma enligt Time Magazine.

Men fortfarande är hundratals miljoner undernärda på jorden, särskilt i södra Asien och central- och Östafrika, konstaterar medicintidskriften the Lancet, så åtgärder för att tackla fetmaepidemin bör inte få stjäla resurser från arbetet med att minska svälten i världen.