Sveriges nya karta

Kristdemokraterna kan halvera mandaten i ny storregion

1:37 min

Om det blir nya storregioner minskar antalet politiker. Hårdast kommer då Kristdemokraterna att drabbas, visar vår granskning.

Kristdemokraterna är det parti som pläderar mest för en storregion, men är också de som förlorar mest om det bildas en ny storregion med ett nytt politiskt parlament. Kristdemokraternas inflytande skulle minska kraftigt, men det bekymrar inte Mia Frisk som idag är kristdemokratiskt regionråd i Region Jönköpings län.

– Om vi bara skulle medverka till beslut som vi tror är det bästa för vårt parti är man illa ute. Vi tror på en större region för att klara de framtida utmaningarna, säger hon.

Men är det inte viktigt med maximalt inflytande?

– Absolut, men där är det upp till oss i KD att arbete på att stärka förtroendet för partiet och maximera det inflytande vi har.

Mycket tyder på att utredningen om nya storregioner är på allvar den här gången, och att Jönköpings län, redan om några år är den del av region Östra Götaland, kanske tillsammans med Östergötland, Kalmar och Kronobergs län.

Om storregionen blir verklighet kommer man också ha ett gemensamt parlament. Idag har fullmäktige i region Jönköpings län 81 ledamöter. Av dem är tio kristdemokrater. Om det nya parlamentet också får 81 ledamöter, då skulle, utifrån 2014 års valresultat, Kristdemokraterna bara få sex mandat, alltså nästan en halvering.

Orsaken är givetvis att Kristdemokraterna är betydligt större i Jönköpings län än i grannlänen och när länen slås ihop blir den Kristdemokratiska mandat-soppan betydligt tunnare.

Och att storregioner skulle vara negativt för demokratin, tror inte Mia Frisk.

– Det är ju viktigt att alla förtroendevalda precis som idag arbetar med medborgardialog, öppenhet och att man är tillgänglig. Det är ingen skillnad mot en större region.

P4 Jönköpings sammanställning visar att förutom Kristdemokraterna, är det Sverigedemokraterna i Jönköpings län som är förlorare vid en sammanslagning, övriga partier är vinnare.