Soldiers of Odin i bråk på Andra Långgatan i natt

1:36 min

Efter ett större bråk på Masthuggstorget och Andra långgatan i natt så har polisen fått in flera anmälningar om misshandel från personer som säger sig tillhöra nätverket Soldiers of Odin.


Ingen person är allvarligt skadad, men en person ska ha fått någon form av vätska i ögat, säger Christer Fuxborg till P4 Göteborg.

Soldiers of Odin finns på flera håll i landet, förutom Göteborg också i Stockholm, Dalarna, Halland och Borås. Enligt Jonathan Leman på tidningen Expo har gruppen starka kopplingar till högerextrema miljöer.

– Man ser sig som soldater som ska skydda folk från invandrare. De har ett sätt och en retorik som riskerar att öka spänningar i samhället, säger han till P4 Sjuhärad.

Enligt Mikael Johansson, talesperson för Soldiers of Odin i Sverige, samt tidigare medlem i det högerextrema Nationaldemokraterna, så har inte gruppen i Sverige några nazistiska kopplingar.

– Den är helt missvisande och en ren lögn från Expos sida, säger han till P4 Dalarna.

Enligt polisen är ingen person gripen eller misstänkt för brott efter bråket på Andra Långgatan och Masthuggstorget i natt."Soldiers of Odin" i bråk i natt

Brott (TT)

Flera anmälningar om misshandel, alla från personer som säger sig tillhöra nätverket Soldiers of Odin, har kommit in till polisen efter ett större bråk i centrala Göteborg i natt. En person fick föras till sjukhus efter att ha fått någon typ av vätska i ögat.

- Vi vet egentligen inte upprinnelsen till bråket, men de som har blivit utsatta för slag och sparkar och har ingett anmälningar säger samtliga att de tillhör organisationen "Soldiers of Odin", säger polisens presstalesman Christer Fuxborg till TT.

Enligt Fuxborg vet polisen inte om gruppen varit ute och "patrullerat" eller om de var på väg från en plats till en annan. Av någon anledning har det blivit en konfrontation mellan dessa och flera andra personer. Hur många som totalt var inblandade är oklart, enligt polisen som utreder händelsen vidare med bland annat förhör. Ingen person är gripen.

Nattvandring i Uppsala

I centrala Uppsala samlades en annan grupp som sade sig tillhöra samma nätverk för en nattvandring.

- Det var ett tiotal av dem som kom hit och skulle nattvandra och de i sig var väl inte något större problem. Det som kunde ha blivit ett problem är att vi hade 20—30 från vänsterfalangen som anslöt sig och ville ställa till gräl, säger Nina Dahlström, vakthavande befäl vid Uppsalapolisen, till TT.

Polisen fick därför jobba med att hålla grupperna tillbaka.

Nazist startade

Soldiers of Odin har tidigare genomfört patrulleringar i bland annat Borlänge, Trelleborg och Stockholm. Nätverket startades i Finland av den finske nazisten Mika Ranta. Flera av dess svenska medlemmar är dömda för grova brott och har nazistiska sympatier, visar en granskning som tidningen Expo har gjort.

Organisationens svenska talesperson förnekar att det finns någon högerextrem koppling i Sverige:

- Vi har inte någon åsiktsregistrering i vår organisation. Den är helt politiskt oberoende, vi struntar i folks politiska åsikter, har Mikael Johansson tidigare sagt till TT.