Patient dog efter att ha skickats hem

1:11 min

Landstinget i Uppsala anmäls nu för att ha skickat hem en cancerpatient som sökte akutsjukvård och felaktigt hävdat att han led av urinvägsinfektion och ordinerat penicillin.

Enligt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, avled patienten dagen därpå till följd av just felbehandling av mannens symptom.

Det är den avlidne mannens hustru, bosatt i Enköpings kommun, som anmäler landstinget till IVO. Kvinnan skriver i anmälan att mannen led av cancer och stod under behandling med cellgifter och dessutom hade haft lungemboli vid ett par tillfällen, alltså proppar i lungan. Och vid det här sjukdomstillfället insjuknade mannen i liknande symptom som han haft i samband med de tidigare lungproblemen, och då kvinnan larmade ambulans informerade hon ambulanspersonalen om det.

Men då mannen kom till akuten fick han, enligt anmälan, i stället diagnosen urinvägsinfektion och fick penicillin och skickades hem. Dagen därpå avled han, berättar kvinnan i anmälan. Hon skriver också att hon efteråt haft samtal med onkologläkare som erkänt att mannen fick fel diagnos och fel behandling, och hon tillägger att hon numera inte har någon som helst tillit till akuten och att hon är livrädd för att behöva dess tjänster i framtiden och att hon hoppas att ingen annan ska behöva råka ut för samma sak som hon på grund av läkare som inte är kompetenta.

Ärendet ska nu utredas av Inspektionen för vård och omsorg.