Landsbygdsbor i Katrineholm utan papperstidning

2:01 min

Ett hundratal av Katrineholms-Kurirens prenumeranter får inte längre en papperstidning i lådan av tidningsbudet. Det är för dyrt, menar tidningen.

Prenumeranterna hänvisas i första hand till webben, men de drabbade har många gånger inget fungerande internet.

– Det var en chock, det är en nedmontering av landsbygden. Först förlorade vi bussarna, så affären och skolan, och nu skulle tidningen också dras in. Vi blir alltmer isolerade, säger Gun Haglund som bor i Sörtorp i Floda.

Sedan en månad tillbaka får inte längre 113 prenumeranter på landsbygden i Katrineholm sin lokaltidning via tidningsbudet.

Det kostar mer att dela ut tidningen i dessa områden än vad prenumerationsavgiften ger, står i ett brev till de drabbade prenumeranterna. Monika Gustafsson brevlåda i Lerbo utanför Valla, anses vara för dyr att åka till.

– Det är jättekonstigt, den står vid den stora vägen genom Lerbo och min närmaste granne en kilometer härifrån får tidningen, säger Monika Gustafsson.

Nu finns tre alternativ, att läsa tidningen digitalt via internet, få tidningen per post eller att hämta tidningen på ett uppsamlingsställe som kan vara flera kilometer bort.

– I en uppsamlingslåda fem kilometer härifrån. Jag skulle alltså åka en mil om dagen för att få tidningen. Jag sa upp tidningen, berättar Gun Haglund.

Monika Gustafsson driver ett kafé i skogarna i Lerbo och vill ha dagens tidning och har valt att hämta tidningen varje dag på ett uppsamlingsställe.

– Att läsa tidningen digitalt är inget alternativ, vi har så dålig mottagning här ute. Och att få den med posten, den kommer sent på eftermiddagen, då har jag ju nästan stängt kaféet.

Gun Haglund tror att tidningen istället förlorar på besparingen.

– Risken är att man förlorar sina prenumeranter och då gräver man sin egen grav.

Många av P4 Sörmlands lyssnare har under dagen reagerat på att alla prenumeranter inte längre får sin tidning i brevlådan.

Vad tycker du? Ring 016-16 16 16 eller skriv på vår Facebook-sida.

Det är bedrövligt att papperstidningen är på väg att försvinna. Alla har inte tillgång till nätet pga olika orsaker, saknar täckning, kan inte dator och kanske ekonomin.