Sverige

Alternativa preventivmetoder granskas

Mindre hormoner - mer naturliga metoder. Allt fler vill slopa p-pillren och i stället skydda sig mot graviditet med hjälp av exempelvis appar eller p-datorer.

Nu granskar Läkemedelsverket marknaden, för att säkerställa att konsumenterna inte blir lurade.

– Det här rör sig om en stor användargrupp och marknadsföringen riktar sig mot en ganska ung generation. Alla behöver få rätt information om den här produkten är säker, säger Helena Dzjoic, enhetschef på Läkemedelsverket.

– Vi har valt att titta på det här eftersom konsekvenserna är enorma om produkten inte fungerar, fortsätter hon.

Intresset för så kallade naturliga metoder har växt sig allt starkare i takt med att rädslan för hormoner ökar, säger Lena Marions, docent i obstetrik och gynekologi vid Karolinska institutet:

– Kvinnorna är oroliga för bieffekter som att man inte får någon sexlust, det finns myter om att det påverkar kroppen i det långa loppet så man inte kan bli gravid senare. Det sprids också uppgifter om att det skulle orsaka självskadebeteende och många är rädda för att p-piller kan leda till depressioner.

På marknaden finns både appar och p-datorer, som använder sig av mätningar av kroppens temperatur för att räkna ut vilka dagar kvinnan är fertil.

En populär produkt är svenska appen Natural Cycles, som marknadsförs med påståenden om att kvinnans fertilitet och ägglossning analyseras med hjälp av en "avancerad algoritm" och att den "används och älskas av riktiga kvinnor".

Tidigare liknades den vid preventivmedel men efter en granskning satte Läkemedelsverket i slutet av förra året stopp för det, eftersom myndigheten anser att tillräckliga bevis för den funktionen saknas. I dag kallas den i stället för en "fertilitetsmonitor".

Nu ska ytterligare en produkt, en p-dator, granskas av myndigheten. Ännu fler produkter kan framöver bli aktuella för kontroll.

– Det är viktigt att användare får rätt information, i dag vet vi inte om det är så. Därför går vi in och granskar, för att företag inte ska marknadsföra detta som preventivmedel om det inte fungerar som det, säger Helena Dzjoic.

Lena Marions är mycket positiv till att Läkemedelsverket har ögonen på den här marknaden. Både hon och hennes kollegor möter inte sällan på kvinnor som av misstag blivit gravida efter att ha använt en app som preventivmedel.

– Vissa känner sig dumma, att "hur kunde jag tro på det här?". Andra säger att "det har ju funkat jättebra hittills, jag har använt den i sju månader och blivit gravid först nu", berättar hon.

Lena Marions tror dock att metoder där man räknar fram fertila dagar kan fungera jättebra för vissa.

– Om man har järnkoll verkligen, då kan det funka jättebra. Jag tycker att man ska fråga sig själv vad som händer om man ändå skulle bli gravid. Skulle det inte vara en katastrof, då kanske det här passar bra. Men vore det jättehemskt ska man nog välja en annan metod.