Första turneringen i innebandy för nyanlända

1:26 min


Idag Göteborg spelas idag världens första innebandyturnering där spelarna är ungdomar som nyligen kommit ensamma utan sina familjer till Sverige.

Startsignal i matchen mellan Kungälv Sportlife och Somalia SK i Welcome cup. Abdirizak Ali kom hit för sex år sen, det var inte lätt, idag ägnar han sig åt skolan och innebandy i Somalia SK

– Det var svårt, säger Abdiizak Ali, jag kom från kriget i Somalia. Men nu har jag det bra, det känns bra att leva i ett tryggt land.

Det började i Bergsjön förra hösten när Pontus Berger, med ett förflutet inom innebandyn, startade en klubb, Somalia SK för nyanlända ungdomar.

– Den tilltagande segregeringen gjorde att jag kände att jag ville göra något, säger Pontus Berger, och så blev jag inspirerad av det somaliska bandylandslaget i Borlänge. Jag tänkte att kan man dra igång ett bandylag så går det starta ett innebandylag.

Somalia SK har fått efterföljare där flera innebandyklubbar, bland annat Kärra IBK, Kungälv Sportlife, FC Helsingborg och FBC Lerum startat lag för nyanlända ungdomar, lag som nu alltså möts i den första turneringen i sitt slag. 

Karin Bistedt från FBC Lerum möter glädje och engagemang från unga nyanlända i Lerum, säger hon, och hon ser hur klubben ger en väg för dom in i samhället.


– Att få känna sig som en del i ett sammanhang, lära sig föreningsliv, lära sig passa tider och bli goda samhällsmedborgare, ja allt hänger ihop, säger Karin Bistedt.

–Det handlar inte bara om innebandy, nej det handlar inte om innebandy alls egentligen.

PS : Hur gick det då i matchen mellan Kungälv Sportlife och Somalia SK? Somalia SK vann med 8 - 3.