Glumslöv

Jätteråtta tog sig in i Michaels hus

1:25 min

Problemen med råttor ökar på nästan alla håll i Skåne. En drabbad husägare är Michael Rausman i Glumslöv utanför Landskrona, som sedan i höstas har besvärats av gnagarna. 

På påskafton fick han tömma en av flera råttfällor i huset, och där hade en 40 cm lång gnagare fastnat. Det var den sjätte råttan som lyckats ta sig in huset. Nu hoppas Michael Rausman att Landskrona kommun ska agera innan råttorna blir fler.

Det var i november som den första råttan fastnade i en råttfälla som fanns i bostaden sedan tidigare.

Den hade gnagt av slangen till diskmaskinen så vatten rann ut

Då kontaktades direkt skadedjursutrotare och flera råttfällor samt råttgift placerades ut i familjens bostad. Sedan dess har sex råttor fastnat i fällorna i huset.

Det är en väldigt äcklig stank, någon form av söt stank, när de sitter i fällan och börjar surna till.

På påskafton hittades så den råtta som fick bägaren att rinna över - 40 centimeter lång med svansen inräknad. 

– Man hör dem gå under golvet och krafsa. Den sjunde råttan dog under golvet och jag lovar att den doften höll i sig i en månad. 

Michael Rausman har inte hört något om att grannar ska ha samma råttproblem men säger att det kan vara något folk håller tyst om. Hans teori är att rörarbeten under marken i närheten kan ha lockat fram djuren.

Emil Öberg på Anticimex bekräftar för Helsingborgs dagblad att problemen med råttor ökar på de flesta platser i Skåne. I området mellan Landskrona i norr och Lomma i söder har de 15 råttärenden om dagen.

En sannolik förklaring till att råttproblemet växer är kvarlämnade matrester i stadsbebyggelse. Fler råttfällor och bättre sophantering föreslås som lösning.