Azerbadzjan har förklarat eldupphör

1:40 min

I den omstridda enklaven Nagorno Karabach fortsatte strider under morgonen. Oron är stor över att den 22 år långa frysta konflikten mellan Azerbadzjan och Armenien utvecklas till ett fullskaligt krig.

Lördagens strider var de värsta sedan 1994. Men för en stund sedan ska Azerbadzjan förklarat eldupphör.

På nätet finns mängder av nya videos som visar hur både Armenien och Azerbadzjan rustar och skickar tungt artilleri till gränsområdena i utbrytarenklaven Nagorno Karabach.

Efter lördagens hårda strider var tonläget från ländernas ledare högt och hårt, trots uppmaningar från såväl väst som Ryssland om ett eldupphör. Sedan kriget 1994 mellan länderna kontrolleras den azeriska enklaven av armenisk militär, med stöd av Ryssland. Förhandlingar för att lösa enklavens status och få ett slut på konflikten mellan det oljerika Azerbadzjan och det betydligt fattigare Armenien har hittills inte lett någon vart.

De senaste månaderna har i stället de sporadiska striderna ökat i området med lördagen som de hittills värsta, sedan kriget med över 30 dödsoffer från båda sidor.

I morse fortsatte striderna. En talesman för försvarsministeriet i Azerbadzjan sa till amerikanska nyhetsbyrån AP att deras positioner hade beskjutits från den armeniska sidan. Enligt franska nyhetsbyrån AFP och även AP ska senare Azerbadzjan ha förklarat ensidigt eldupphör.

Azerbadzjan har under helgen fått starkt stöd från Turkiet och vissa officiella uttalanden har varit mycket krigiska. Samtidigt är landet starkt beroende av stöd från väst för att hålla sin oljeindustri igång.

Båda sidor anklagar varandra för de upptrappade striderna. Något svar på Azerbadzjans eldupphörbesked har ännu inte kommit från Armenien.