Nytt misstänkt forskningsfusk på KI

1:07 min

Ytterligare en professor vid Karolinska institutet anklagas nu för forskningsfusk. Bara några månader efter det omstridda fallet med Paolo Macchiarini.

Det ska enligt Dagens Nyheter röra sig om en väletablerad forskare som har publicerat flera artiklar i viktiga medicinska tidskrifter. Enligt tidningens källor ska forskaren i en studie som omfattade ett 50-tal patienter ha hävdat att två blev friska av en behandling - trots att de egentligen var friska redan från början.

Professor emeritus Bengt Gerdin vid Uppsala universitet som utredde händelserna kring Macchiarini, menar att det innebär oredlighet i forskning eller enkelt uttryckt fusk.

– Om det är som DN beskriver stämmer, så är det i strid med försöksprotokollet och naturligtvis oredlighet i sig, säger Bengt Gerdin.

Att det bara rör två patienter gör inte fallet mindre allvarligt, enligt Bengt Gerdin.

– Det är inte fråga om hur många patienter som är med eller inte, utan det är fråga om en absolut trohet till försöksprotokollet.

Då ledningen för Karolinska institutet inte känner till fallet vill den inte lämna någon kommentar, men tycker att det vore bra om fallet anmäls så att det kan utredas.