"Alice i underlandet" – en orgie i färg och fantasi

2:22 min

"Alice i underlandet" är en surrealistisk saga som inspirerat konstnärer, dramatiker, opera- och filmmakare i över 150 år. I lördags var det premiär på Göteborgs Stadsteater för Anna Petterssons version av  Lewis Carrolls barnbok från 1865. Mia Gerdin var där och såg en färgsprakande uppsättning.

Det börjar med fritt fall, suveränt iscensatt med Alice hängandes i linor från taket medan hela fonden upptas av en gigantisk filmduk där vi rör oss i svindlande hastighet ner mot underjorden. Gizem Erdogan känns självklar i huvudrollen. Rakryggad, nyfiken och orädd möter hon underjordens alla märkligheter.

Den stressade kaninen, här som tennisspelare i vita knästrumpor, rör sig i ultrarapid samtidigt som käften går om hur bråttom han har. Adam Lundgren, som precis som de andra skådespelarna gör många roller och figurer under kvällen, får här verkligen utrymme för sin komiska talang.

För det är roligt och njutbart att se hur teatermagin används fullt ut. Jag menar vem faller inte för en riktig trollkarl som får spelkort att försvinna och sin egen hatt att brinna? Det är Jan Unestam som är den coole Hattmakaren.

Eller en kålmask som snarare är en lysmask, ja en mask som absolut är på lyset, glider fram i mörkret med tindrande lampor och bluesigt komp.

Episoderna avlöser varandra som tablåer. Scenen är rensad, fonden djup, ibland i mörker, ibland i klara intensiva färger som skymningsblått eller varmt orange. Eller så används fonden som filmduk på ett väldigt smart sätt. Det är stiligt och vackert utfört av Lisa Hjertén som gjort scenografin tillsammans med regissören.

Sven Åke Gustafson är underbar som drottningen med rumpan bar. Ulf Drakenberg, Carina M Johansson, Marie Delleskog och Carina Boberg ingår också i denna grupp på blott åtta skådespelare som gör så många roller och som samarbetar så bra i denna orgie av färg och fantasi.

Regissören Anna Pettersson gör som Lewis Carroll - öppnar en dörr till en surrealistisk värld där orden plockas sönder och vrängs ut och in. Ibland blir det roligt, ibland bara nonsens, och föreställningen säger väldigt lite om den tid eller värld vi lever i nu. Väntar man sig det blir man besviken. Vill man däremot hänga med på en ringdans i drömmens och fantasins värld där en kung kan glida fram på inlines ut ur drottningens eldröda kjol, ja då är Alice i underlandet ett sant äventyr.