Brittiska anklagelser om doping

1:12 min

Den brittiska idrottsvärlden skakas i dag av anklagelser om doping i stor skala. Bland annat ska spelare i Premiere League ha dopat sig.

Det är den ansedda tidningen Sunday Times som har låtit undersökande reportrar med dold inspelningsutrustning besöka en läkare i den exklusiva Londonstadsdelen Knightsbridge.

De utgav sig för att vara idrottsmän som ville ha hjälp att förbättra sin prestationsförmåga. Inte bara fick de recept på olika dopingpreparat, läkaren berättar också på inspelningarna hur han hjälpt minst 150 idrottsmän med recept på olika läkemedel som är otillåtna enligt dopingreglerna.

Bland de 150 idrottarna finns fotbollsspelare i stora Premiere League-klubbar som Chelsea och Arsenal, liksom boxare, cyklister och cricketspelare. Det ska till och med röra sig om ett par deltagare i den brittiska versionen av underhållningsprogrammet Let´s dance - Strictly Come Dancing.

Samtliga utpekade fotbollsklubbar har i dag kommit med rasande dementier och sagt att anklagelserna är helt ogrundade. Dementierna är svåra att helt förstå, eftersom Sunday Times understrukit att det inte finns det minsta som pekar på att klubbarna visste om det, utan att spelarna har agerat på egen hand.

Den brittiska idrottsministern har tillsatt en utredning och sagt att regeringen omgående ska undersöka om lagarna behöver skärpas.