Nya regler för revisorer ska öka oberoendet och trovärdigheten

6:09 min

Säsongen för bolagsstämmor har dragit i gång och en grupp som på senare hamnat i skottgluggen är bolagens revisorer. Frågan är hur oberoende revisorerna egentligen är? Men nya krav kommer nu från EU. Reportage av Claes Aronsson.

Hör också samtal med Dan Brännström, Revisionsbolagens branschorganisation FAR och Albin Rännar, Aktiespararna.

Det blir vanligare att revisorer på stora börsbolag anmäls till Revisorsnämnden.

Myndigheten tror därför att det också kommer bli fler skadeståndsprocesser mot revisorer framöver.

För några år sedan betalade revisionsbyrån PWC nästan 750 miljoner kronor i skadestånd till företaget Prosolvias konkursbo. Hovrätten hade tidigare dömt PWC att betala ungefär två miljarder kronor men beloppet sänktes efter en förlikning. Fallet har antagligen öppnat dörren för fler processer av samma slag framöver, tror Revisorsnämnden.

Att det blir fler anmälningar av revisorer förvånar inte Ramsay Brufer som är ansvarig för ägarfrågor på pensionsbolaget Alecta.

I sommar införs nya EU-regler i Sverige som innebär att revisorer som bryter mot reglerna kan få personliga böter på upp till en miljon kronor. Det ökar risken för revisorerna. Men Adam Diamant på Revisorsnämnden tror inte att det ökade antalet anmälningar i de stora börsbolagen automatiskt kommer leda till mer böter.